Makowiec w formie ślimaczków to super szybki sposób na przygotowanie pysznego deseru.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 25 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
450gmąki pszennej
60gcukru
szczyptasoli
180mlmlekaletnie
2średniejajka
60gmasłarozpuszczonego i przestudzonego
15gświeżych drożdżylub 7 g *suchych
Składniki na nadzienie makowe
160gbiałego maku
50grodzyneknamoczonych w 20 ml rumu
2łyżkikandyzowanej skórki pomarańczowej
3łyżkimiodu
30gorzechów laskowych
3łyżkicukru purdru
60gmarcepanumoże być również marcepanowy batonik w czekoladzie
1białko
6sztukciasteczek amarettilub biszkopty
1żółtko+ łyżka mleka do posmarowania wierzchu bułek
Składniki na lukier
4łyżkisoku z cytryny
8łyżekcukru pudrulub tyle ile "wciągnie" sok z cytryny
Instrukcje
Przygotowanie nadzienia makowego
Biały mak delikatnie mielimy w młynku do kawy i zalewamy gotującą wodą, odstawiamy na 20 minut. Można zalać cały mak, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Rodzynki namoczyć w rumie.
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, a następnie rozdrobnić, masę marcepanową pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Białko ubić z trzema łyżkami cukru pudru.
Mak odcedzić na gęstym sicie, pozostawić go na kilka minut, aby dokładnie ociekł, następnie przełożyć do miski, dodać namoczone rodzynki, orzechy, marcepan, skórkę pomarańczową, miód, pokruszone ciastka i pozostały cukier, wymieszać na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać, odstawić.
Przygotowanie drożdżówek
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier, wymieszać.
Drożdże (świeże) wymieszać z letnim mlekiem i łyżką mąki, odstawić na 5-10 minut do wyrośnięcia.
Rozczyn drożdżowy dodać do składników suchych, wbić jajka i zacząć wyrabiane ciasta przy pomocy końcówki typu "hak" lub ręcznie. Kiedy ciasto zacznie łączyć się można zacząć powoli dolewać rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto przez 4-5 minut na średnich obrotach lub do chwili, kiedy zacznie odchodzić od ręki lub od ścianek miski.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyłożyć ciasto na blat lekko podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm. Na przygotowany placek rozsmarowaćnadzienie makowe, zwinąć placek w rulon (zaczynając od szerszego boku) pokroić na 10 lub 12 równych kawałków.
Przygotowane bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drożdżówki układać zachowując odległość między bułkami - będą jeszcze rosły :)
Bułeczki przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
Przed wstawieniem do piekarnika pomalować wierzch drożdżówek roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Drożdżówki pieczemy przez około 18-20 minut.
Po upieczeniu (gorące) malujemylukrem i przekładamy na kratkę, aby ostygły.
Smacznego!
Notatki
*Jeśli używacie drożdży suchych/instant to dodajcie je do składników suchych.