Kwiaty są fantastyczną przekąską jaki i dodatkiem do obiadu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 10 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
12sztukkwiatów cukinii
½opakowania serka kremowego krowiego lub koziegoopcjonalnie
Składniki na ciasto
1małejajko
4łyżkimąki pszennej
5łyżekmleka
10łyżekpiwalub wody gazowanej
1szczyptasoli i pieprzu
2łyżkitartego parmezanuopcjonalnie
olej do smażenia
Instrukcje
Kwiaty, jeśli nie były wcześniej myte, należy opłukać je wodą, delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Ułożyć na ręczniku papierowym i delikatnie osuszyć.
W misce wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe w razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki lub piwa.
Na patelni rozgrzać olej, kiedy będzie już gorący zanurzamy kwiat w cieście (trzymając za ogonek) i szybko przekładamy na patelnię. Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się ciasta, czyli około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Kwiaty przed smażeniem możemy również nadziać twarożkiem. Do każdego kwiatu delikatnie odchylając płatki, nakładamy łyżeczką porcję twarożku. Następnie zaciskamy płatki razem, tworząc sakiewkę. Tak przygotowany kwiat moczymy w cieście i smażymy.
Kwiaty można podać na ciepło i na zimno. Smacznego!