Naturalny skoncentrowany sok z czerwonych porzeczek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Autor Anna
Składniki
1kgczerwonych porzeczek
1garśćmiętyliście i łodyżki
250gcukrumożna dać do 300 g
½lwodydo porzeczek w przepisie bez sokownika
Instrukcje
Przygotowanie soku w sokowniku
Porzeczki myjemy i oczyszczany. W środkowej części sokownika układać warstwami, porzeczki, miętę oraz cukier postępujemy tak do wypełnienia garnka.
Do dolnej części garnka wlać wodę, postawić na gaz, pozostałe części garnka zestawić ze sobą, przykryć pokrywką, całość parujemy do chwili pojawienia się soku w wężyku
Do umytych, wyparzonych słoików lub butelek wlewać gorący sok, zakręcić i gotowe.
Przygotowanie soku klasycznie
Oczyszczone porzeczki umieścić w garnku, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 2 godziny, aby porzeczki puściły sok. Po tym czasie postawić garnek na ogień dolać ½ litra wody i zagotować. Na innym garnku ustawić sito wyłożone gazą, przez które przecedzamy sok. Kiedy cały sok zleci do garnka (można odcisnąć owoce) zagotować go ponownie i natychmiast rozlać do słoików, zakręcić, postawić na zakrętkach na 5 -10 minut.
Kiedy słoiki/butelki wystygną odstawić w chłodne miejsce do spiżarni lub piwnicy. Soki można pasteryzować, tak dla pewności, ale ja nalewam gorące i nigdy nic się nie zepsuło!
Notatki
Słoiki lub butelki powinny być dobrze umyte i wyparzone! Sok wlewamy gorący do słoików/butelek uważajcie, aby się nie poparzyć! Sok jest skoncentrowany i powinien być bardzo słodki, przygotowując sok do picia rozcieńczamy go wodą.