Suszone pomidory to najlepsze co może być do kanapek, jajecznicy...
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 6 godzinygodziny
Całkowity czas 6 godzinygodziny20 minutyminuty
Autor Anna
Składniki
2kgpomidorównajlepsze są owalne Lima
4łyżkisuszonego oregano
3łyżkisuszonej bazylii
1 ½łyżkisól
pieprz
2łyżkiciemnego cukruopcjonalnie
3łyżkioliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
Dodatkowo
ulubione przyprawy: oregano. tymianekbazylia, suszony czosnek, suszona papryczka chilli, itp.
oliwa do zalania pomidorównajlepsza będzie z oliwek
słoiki
Instrukcje
Pomidory dokładnie umyć, wszystkie przekroić na pół. Łyżeczką wyjąć gniazda nasienne, nie jest to konieczne ale pozbycie się gniazd przyspiesza suszenie.
Układać na dużej tacy do pieczenia, jeden obok drugiego, przeciętą stroną do góry. Skropić delikatnie oliwą, posypać solą, pieprzem, oregano i bazylią lub innymi przyprawami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90-120 °C. Pomidory suszyć przez około 4 do 7 godzin, co jakiś czas sprawdzić czy pomidory nie przypiekają się! - ewentualnie regulować temperaturę Co jakiś czas uchlać na chwilę drzwi piekarnika aby usiekła para.
Pomidory zazwyczaj są różnej wielkości, jedne będą suszyć się szybciej, a inne trochę dłużej dlatego trzeba zaglądać do nich i w razie potrzeby te wysuszone wyjmować wcześniej.
Słoik umyć i wyparzyć gorącą wodą, wysuszyć.
Na dno ułożyć warstwę pomidorów, przesypać odrobiną oregano, bazylii lub innych przypraw, czynność powtarzać. Zalać pomidory oliwą lub olejem, docisnąć aby wyszło powietrze z pomiędzy nich, szczelnie zamknąć.
Pomidory zamknięte już w słoikach pasteryzujemy.
Najlepiej wstawić słoiki z pomidorami do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 120 st C, od chwili osiągnięcia temperatury 120 st C pasteryzować przez 25-30 minut. Można również pasteryzować metodę na "mokro" w garnku.
Smacznego!
Notatki
Jeśli pomidorów robimy więcej, proponuję poddać je pasteryzacji. Na dno dużego garnka włożyć bawełnianą ściereczkę złożoną na cztery części. Następnie włożyć słoiki i zalać je wodą do wysokości ¾ słoika. Pasteryzować około 20 minut w temperaturze 85 - 95°C. Należy pilnować aby woda się nie zagotowała.