Leczniczy syrop na przeziębienie i smaczny dodatek do dań słodkich
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Przygotowanie 1 godzinagodzina
Gotowanie 40 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
300gkwiatu czarnego bzu
1kgcukru
1600mlwody
2sztukicytrynyduże lub 3 małe
Instrukcje
Kwiaty bzu po zerwaniu bardzo delikatnie rozkładamy na stole i pozostawiamy na godzinę, aby robaczki wyszły z kwiatów.
Następnie odcinamy kwiaty pozbywając się zielonych grubych łodyżek, kwiaty odcinamy bezpośrednio do garnka, ja użyłam garnka o pojemności 6 litrów.
Gotującą wodą (odmierzamy 1600 ml) zalewamy kwiaty, dociskamy je i mieszamy tak, aby były przykryte wodą.
Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny do chłodnego miejsca.
Przed końcowym etapem: Cytryna powinna być wyszorowana, skórę bardzo cieniutko odcinamy tak, aby miała jak najmniej białego miąższu. Wyciskamy sok. Butelki myjemy i wyparzamy.
Po upływie 24 godzin odcedzamy nasz napar, najlepiej zrobić to przez sito wyłożone podwójną gazą. Przecedzony płyn ponownie przelewamy do garnka, dodajemy skórkę z cytryny, stawiamy garnek na ogień i zagotowujemy. Kiedy syrop będzie już wrzał dosypujemy cukier, znów doprowadzamy go do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Gotujemy dwie minuty i wyłączamy gaz i dolewamy sok z cytryny.
Do przygotowanych buteleczek nalewamy gorący syrop, zakręcamy i odstawiamy. Syrop dla bezpieczeństwa można pasteryzować na sucho w piekarniku w 110 st przez 15-20 minut (wkładamy butelki z syropem do zimnego piekarnika) lub na mokro w garnku.Życzę smacznego i na zdrowie!