Fantastyczna, aromatyczna szarlotka na cienkim cieście.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina
Całkowity czas 1 godzinagodzina20 minutyminuty
Porcje 16
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
300gmąki tortowej
150gmąki krupczatki
1szczyptasoli
50gmargaryny lub smalcu
150gmasła
3łyżkiśmietany 12 lub 18%
70gcukru
Dodatkowo
1kgobranych jabłek
1 ½łyżeczkicynamonu
80gcukru
1opakowaniecukru waniliowego
2łyżkimąki ziemniaczanejlub ryżowej
1łyżeczkaświeżo startej gałki muszkatołowej
cukier puder
Instrukcje
Przygotowanie jabłek
Obrane jabłka trzeba drobno pokroić, umieścić w garnuszku dodać przyprawy i cukier, dusić jabłka mieszając do czasu do czasu. Kiedy jabłka zmiękną dodać mąkę ryżową wymieszaną z odrobiną wody do dusznych jabłek i zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić.
Przygotowanie szarlotki
Mąkę przesiać do miski miksera lub na blat, dodać cukier, sól, posiekane masło, margarynę oraz śmietanę, śmietanę dodajemy stopniowo na początek dodać dwie łyżki, a resztę w razie potrzeby gdyby ciasto słabo się kleiło, wyrobić jednolite gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, a następnie spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie pokroić na małe cząstki, rozdrobnione jabłka umieścić w misce, dodać do nich cynamon, cukier i gałkę muszkatołową oraz mąkę ryżową, wymieszać.
Przygotować dwie okrągłe formy o średnicy 18 cm lub jedna dużą powyżej 24 cm, można też użyć dużej formy prostokątnej, formy wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód szarlotki rozwałkować około 70% ciasta, powinno być cienkie około 4 mm! Wyłożyć nim spód i boki formy, nadmiar odciąć nożem.
Pozostałą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek w takim kształcie, żeby przykrył szarlotkę od góry.
Na przygotowany spód ciasta wyłożyć przygotowane jabłka tak, aby na środku utworzyły górkę (w przypadku pieczenia szarlotki w formie okrągłej), jabłka przykryć cienkim płatem ciasta, skleić brzegi ciasta z nałożonym wierzchem, nadmiar ciasta odciąć. Wierzch ciasta naciąć w kilku miejscach ostrym nożem, wstawić do gorącego piekarnika, piec przez około 60 minut do uzyskania złotego koloru ciasta, gdyby ciasto zaczęło się zbyt szybko przypiekać od góry należy przykryć je folią aluminiową.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, troszkę przestudzić i posypać cukrem pudrem, szarlotkę można, a właściwie należy podawać ciepłą, nie zaszkodzi odrobina bitej śmietany lub lody.