Fantastyczne kruche ciasto z dużą ilością aromatycznych jabłek oraz puszysta warstwa bezy, wspaniała szarlotka!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 45 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina15 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
Składniki na kruche ciasto
170gmąki pszennejtortowa
40gcukru
75gmasłazimnego
½łyżeczkiproszku do pieczenia
3średnieżółtka
Nadzienie z jabłek
1kgjabłekantonówka lub szara reneta
5łyżekjasnego cukru muscovado
1łyżkamasła
1łyżezckacynamonu
⅓łyżeczkamielonej gałki muszkatołowej
1łyżkastartej skórki z cytryny
3łyżkisoku z cytryny
1łyżkacukru waniliowego
Składniki na bezę
3sztukibiałek
150gdrobnego cukru
1łyżkamąki ziemniacznanej
Instrukcje
Przygotowanie kruchego ciasta
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz pokrojone w kostkę masło, wyrobić ciasto. Uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na godzinę.
Przygotowanie jabłek
Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, podzielić jabłko na ósemki, a następnie na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać masło dodać jabłka i pozostałe składniki, smażyć przez 6-8 minut ciągle mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na chwilę.
Wykończenie ciasta
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Ciasto wyjąć z lodówki, umieścić je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, ciasto rozwałkować na placek, którym należy wypełnić formę o średnicy 23-24 cm. Rozwałkowany placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, dokładnie docisnąć ciasto do dna i boków, widelcem podziurkować całą powierzchnię. Usmażone jabłka wyłożyć na surowe ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25 minut.
W czasie, kiedy ciasto piecze się, można zacząć przygotowywać bezę. Do szklanej lub metalowej miski wlać białka, dodać szczyptę soli zacząć ubijać białka, kiedy uzyskami sztywną pianę można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce po każdej dodanej łyżce cukru ubijać przez minutę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez 2 minuty.
Po 25 minutach pieczenia ciasta wyjąć je z piekarnika na wierzch nałożyć bezę i wyrównać wierzch ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Po 8 minutach zmniejszyć temperaturę do 100 st C, dosuszyć bezę jeszcze przez 12 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić przed podaniem.