Orzeźwiająca tarta z miętowym kremem i czekoladowym spodem, pycha!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 35 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na kruche ciasto
100gmąki pszennejkrupczatki
80gmąki pszennejtortowej
4łyżkicukru pudru
1szczyptasoli
25gkakao
1średniejajko
130gmasła
1łyżkaśmietany
Składniki na budyń miętowy
600mlmleka
90gświeżej miętylistki i łodyżki
90gcukru
40gmąki pszennej
40gmąki ziemniaczanej
250gserka mascarpone
Dodatkowo
1szklankatruskawekdo dekoracji
Instrukcje
Do miski przesiać mąki i kakao, dodać pokrojone masło, sól, cukier, jajko zagnieść ciasto w razie potrzeby dodać śmietanę, ciasto zawinąć w folię spożywczą i dołożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce można ugotować budyń.
Do garnuszka wlać 500 ml mleka i zagotować, a następnie wyłączyć gaz i włożyć do gorącego mleka umytą i osuszoną miętę, przykryć pokrywką, pozostawić na 30-40 minut, po tym czasie wyjąc miętę i dokładnie wycisnąć, mleko ponownie zagotować.
W pozostałej części (100 ml) mleka dokładnie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz cukier, kiedy mleko zacznie wrzeć dolać mieszaninę i zagotować, powinien powstać gęsty budyń zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, wylepić nim dno i boki formy (średnica 25 cm), nakłuć widelcem całą powierzchnię ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut z po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st i dopiec ciasto przez 8-10 minut. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Do zimnego budyniu zaczynamy dodawać po jednej łyżce serka mascarpone cały czas miksując (średnie obroty) do połączenia się w jednolitą masę.
Gotową masę wyłożyć na wystudzony spód, wyrównać powierzchnię na górze ułożyć pokrojone w plasterki truskawki.