Fantastyczny w smaku i prosty do przygotowania deser bez pieczenia
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 15 minutyminuty
Autor Anna
Składniki
Składniki na krem
250gserka mascarpone
3żółtka
200mlśmietany 30 lub 36 %
1łyżkaekstraktu waniliowegoopcjonalnie
4łyżkicukru pudru lub fruktozyilość można zwiększyć wedle uznania
Składniki na spód
1dużeopakowanie biszkoptówpodłużnych dobrej jakości
1szklankamocnej kawy z ekspresumoże być kawa rozpuszczalna
50mllikieru Amaretto
Dokdatkowo
kakao do posypania deseru
Instrukcje
Zaparzyć kawę, wlać ją do talerza, dodać do niej likier.
Żółtka ubić z cukrem na białą puszystą masę. W innym naczyniu ubić śmietanę, do ubitych żółtek dodać serek mascarpone i ekstrakt waniliowy, na wolnych obrotach połączyć, dodać ubitą wcześniej śmietanę wymieszać na jednolitą masę.
Biszkopty zanurzać przez sekundę w mieszance kawowej i od razu układać w dużym naczyniu (23x33cm), lub pucharkach na zmianę z masą serową, zakończyć masą serową.
Naczynie z tiramisu zawinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin lun na całą noc, po tym czasie jest gotowe do podania.