Mielone migdały, kakao, maliny i bita śmietana, obłędne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 35 minutyminuty
Całkowity czas 55 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
5dużychjajekw temperaturze pokojowej
170gdrobnego cukru
200gmielonych migdałów
4łyżkikakao
1łyżeczkaproszku do pieczenia
¼łyżeczkisody oczyszczonej
Sos malinowy
300gmrożonych malin
1łyżkamąki ziemniaczanej
3łyżkicukru trzcinowego
Składniki na krem
300mlśmietany 30%mocno schłodzonej
2łyżkicukrulub do smaku
1łyżkażelatynylub agar-agar
Instrukcje
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski miksera wbić jajka dodać cukier, ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej i puszystej masy, masa jajeczna powinna potroić swoją objętość.
Następnie do ubitych jajek dodać mielone migdały, przesiane kakao, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie. Ciasto przelać do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch i stawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy 30-40 minut, po 30 minutach można sprawdzić, czy ciasto jest gotowe przez wbicie w jego środek patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek będzie suchy bez śladów surowego ciasta to znak, że ciasto jest już upieczone. Formę z ciastem wyjąć z piekarnika po 10 minutach odkroić nożem brzegi ciasta, odpiąć obręcz i pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Środek ciasta może lekko zapaść się, ale to nic strasznego tak może się dziać :)
Przygotowanie kremu
Do miseczki wsypać łyżkę żelatyny dodać 3 łyżki gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia się całego proszku, jeśli używacie innej substancji żelującej przygotujcie ją zgodnie z opisem producenta. Po całkowitym rozpuszczeniu odstawiamy żelatynę na czas ubicia śmietany.
Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę ubić, a pod koniec dodać cukier, ubijać jeszcze minutę na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę jednocześnie miksując.
Na wierzch wystudzonego ciasta nałożyć przygotowaną śmietanę, ciasto wstawić do lodówki.
Przygotowanie sosu malinowego
Do rondelka wsypać zamrożone maliny dodać cukier, całość podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Maliny po kilku minutach zaczną się gotować w tym momencie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 4 łyżkach zimnej wody, całość zagotować, a następnie zdjąć z ognia i całkowicie przestudzić.
Zimny soso malinowy nałożyć na wierzch kremu śmietanowego. Ciasto przechowujemy w lodówce.Smacznego!