Klasyczny tort bezowy z kemem migdałowym i truskawkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina40 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na bezę
180mlbiałek= 6 białkom ze średnich jaj
300gcukru pudru
1łyżkaoctu winnego
1łyżkamąki ziemniaczanej+ 2 łyżki do posypania blachy
1łyżkaskórki otartej z cytryny
2łyżkimasła
Składniki na krem
250gserka mascarpone
125mlśmietany30 lub 36 %
6łyżeklikieru Amaretto
3łyżkicukru pudru
sok z połowy cytryny
4kropleolejku migdałowego
kilkanaście truskawek do dekoracji
Instrukcje
Białka, ubijamy na sztywną pianę, kiedy białka są już sztywne zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru jednocześnie ubijając, po każdej dodanej łyżce cukru ubijać około 40 sekund.
Po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać całość jeszcze przez kilka minut do chwili , kiedy piana zrobi się błyszcząca, następnie dodać ocet, mąkę i skórkę z cytryny, ubijać tylko do połączenia się składników.
Na blachę do pieczenia wyłożyć pergamin, posmarować masłem i posypać mąką ziemniaczaną.
Na przygotowanym podłożu pokrywką odcisnąć dwa ślady tak, aby blaty bezowe były podobnej wielkości, masę rozłożyć na dwie części. Wstawić do wcześniej nagrzanego do 120°C, suszyć bezę przez 1 h i 40 min z opcją termoobiegu. Jeśli wasze blaty bedą nabieramy rumianego koloru to zmniejszcie temperaturę do 110-100 st C.
Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić bezie całkowicie wystygnąć. Kiedy zupełnie wystygnie beza z zewnątrz będzie chrupiąca.
Przygotowanie kremu
Śmietanę ubić na sztywno.
W misce utrzeć serek mascarpone z cukrem i pozostałymi składnikami, następni dodać ubitą śmietanę, zmiksować krótko do połączenia się składników.
Na zimny, wystudzony blat bezowy nałożyć ½ kremu i przykryć go kolejnym blatem, ponownie nałożyć krem, wierzch tortu i udekorować truskawkami pokrojonymi na cienkie kawałki.
Smacznego!
Notatki
Jeśli beza podczas suszenia zacznie przypiekać się należy zmniejszyć temperaturę o 10 st C i wydłużyć troszkę czas suszenia.