Kakaowy biszkopt z lekkim czekoladowo-orzechowym kremem oraz chrupiącymi orzechami, pyszny!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na biszkopt
120gmąki pszennejtortowej
150gcukru pudru
30gkakaogorzkiego
5dużychjajekw temperaturze pokojowej
Składniki na krem
500gserka mascarpone
300gśmietany 30%schłodzona
8łyżekkremu czekoladowego
50ggorzkiej czekolady
60gorzechów laskowych
Dodatkowo
5łyżeklikieru Amarettolub innego alkoholu można oczywiście pominąć go
5łyżeksoku z cytryny
¼szklankiwodylub trochę więcej
50gciemnej czeklady
70gorzechów laskowych
Instrukcje
Przygotowanie biszoptu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania.
Mąkę i kakao przesiać do miski, do drugiej miski przesiać cukier puder.
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak, jak na bezę, czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania, następnie dodać składnik suche w dwóch porcjach, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkęBiszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 35-40 minut lub to tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i w formie upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm, formę z ciastem wstawić do piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić go do wystudzenia, brzegi biszkoptu odciąć nożem odpiąć obręczy wyjąć biszkopt, przeciąć go na trzy blaty.
Przygotowanie kremu
Czekoladę rozpuścić, odstawić do przestudzenia, orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, otrzeć z brązowej skórki, 60 g orzechów posiekać.
Śmietanę umieścić w wysokim naczyniu, ubić na sztywno.
Do miski włożyć serek, krem czekoladowy i czekoladę, zmiksować do połączenia się składników następnie dodać ubitą śmietanę, zmiksować do połączenia.
Wymieszać składniki ponczu, pierwszy blat biszkoptu położyć na paterę, nasączyć kilkoma łyżkami ponczu, nałożyć kilka łyżek kremu i rozsmarować po całej powierzchni na krem rozłożyć siekane orzechy wcisnąć je w krem.
Drugi balat biszkoptu posmarować niewielką ilością kremu, przykryć posmarowaną częścią orzechy, wierzch drugiego blatu nasączyć ponczem, ponownie nałożyć porcje kremu, rozsmarować przykryć kolejnym wcześniej nasączonym blatem, pozostałym kremem udekorować cały tort, na wierzchu ułożyć prażone orzechy i polać rozpuszczoną czekoladą. Gotowy tort schłodzić przed podaniem.