Wspaniałe ciasto dla łasuchów kochających czekoladę.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Ciasto
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 12 minutyminuty
Całkowity czas 27 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
115gmasła+ odrobina do posmarowania foremek
30gmąki+ 1 łyżka do obsypania foremek
170gciemnej czekolady
3łyżkimasła orzechowego
30gcukru pudru+ jedna łyżeczka
3sztukijajkaw temperaturze pokojowej
1łyżkakakao
1szczyptasoli
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
W małym pojemniczku wymieszać łyżkę mąki i kakao.
Foremki ( 4 kokilki lub inne naczynia do zapiekania) wysmarować masłem, a następnie obsypać przygotowaną mieszanką. W rondelku rozpuścić masło i czekoladę, przestudzić. Trzy łyżki masła orzechowego wymieszać z łyżką cukru pudru, odstawić.
Jajka wbić od miski, dodać cukier, zmiksować na średnich obrotach na puszystą masę 3 minuty. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę, całość mieszać szpatułką na koniec dodać przesianą mąkę wraz z solą, wymieszać do połączenia składników.
Do przygotowanych kokilek wlać masę czekoladową, na środek każdej nałożyć łyżkę masła orzechowego.
Wstawić do piekarnika, piec przez 10 - 12 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 5 minut, następnie nożem delikatnie oddzielić ciasto od kokilki, przewracając "do góry nogami" wyjąć ciastko na talerz, posypać cukrem pudrem.