Pyszna zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem koziego sera i zielonego pieprzu.
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
600gziemniaków
100gsera koziego typu rolada
50gsera koziego twardego
5sztukfilecików anchois
2łyżkizielonego pieprzu z zalewy
1dużacebula
150gkwaśnej śmietany 18 %
3średniejajka
sóldo smaku
czarny pieprzdo smaku
Instrukcje
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i osuszyć, pokroić na plasterki. Twardy ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach, ser typu rolada i cebulę pokroić w cienkie krążki.
W misce wymieszać jajka i śmietanę z dodatkiem sporej ilości soli i odrobiny czarnego pieprzu.
Ceramiczne naczynie wysmarować olejem, na dno naczynia położyć warstwę ziemniaków na ziemniaki rozłożyć porcję cebuli, posypać odrobiną zielonego pieprzu i kilkoma plasterkami sera koziego. Kolejną warstwę zaczynamy od ziemniaków, a następnie cebula, zielony pieprz, ser, anchois, cebula i tak do rozłożenia wszystkich składników.
Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy mieszaniną śmietany i jajek, całość posypujemy twardym kozim serem.
Przykrywamy naczynie, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 40 minut, czas pieczenia zależy od grubości ziemniaków, po około 35 minutach należy sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie. Serwujemy gorące.