Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Dodaj do kolekcji
Idź do kolekcji
Zupa grzybowa
Łatwa zupa z suszonych grzybów
Autor
Anna
Kuchnia
Polska
Rodzaj
Zupy
Przygotowanie
40
minuty
minuty
Gotowanie
1
godzina
godzina
Całkowity czas
1
godzina
godzina
40
minuty
minuty
Porcje
4
Autor
Anna
Składniki
50
g
suszonych grzybów
1
średnia
cebula
1
sztuka
liść laurowy
4
ziarna
iela angielskiego
1
średnia
marchew
1
średnia
pietruszka
śmietana
2
łyżki
oleju lub masła
2
łyżki
mąki pszennej
sól
do smaku
pieprz
do smaku
natka pietruszki
Instrukcje
Grzyby
namoczyć w wodzie przez 30 minut.
Marchew
i
pietruszkę
obrać i przekroić na cztery części.
Cebulę
pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu.
Namoczone grzyby gotować do miękkości.
Do garnka wlać 2 litry
wody
, zagotować. Do wody dodać marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie i liść laurowy.
Ugotowane
grzyby
pokroić na małe
kawałki,
dodać do garnka z wywarem warzywnym, pozostałą wodę po gotowaniu grzybów również dolać do wywaru.
Zupę
gotować do miękkości warzyw. Doprawić do
smaku
pieprzem i solą. Dodać podsmażoną cebulkę.
Do kubka wlać kilka łyżek zimnej
wody
, dodać 2 łyżki
mąki
, dokładnie wymieszać. Dodać do zupy, wymieszać i zagotować.
Zupę przed podaniem
zabielić
śmietaną i posypać natką.
Smacznego!