• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Botwinka z kaszą jęczmienną

Botwinka z kaszą jęczmienną

Aktualizacja: 15 lip, 2020 · Opublikowany: 12 cze, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Kolejna wersja zupy botwinkowej, tym razem z kaszą jęczmienną i serkiem kozim. Warto wypróbować tę wersję, zupa w smaku jest nieco inna od tej klasycznej. Jest troszkę bardziej zawiesista i bardziej pożywna, a to dzięki kaszy. Smak również różni się odrobinę, bo w tej zupie jako zabielacza użyłam kremowego serka koziego, który nadaje niepowtarzalnego smaku. Jeśli nie lubicie sera koziego, to użyjcie serka topionego na przykład, o smaku śmietankowych, zupa również będzie pyszna!

Botwinka z kasza jeczmienna
Print Pin
5 z 1 głosu

Botwinka z kasza jęczmienną

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 8
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 pęczek dorodnej botwinki
  • 2 średnie młode marchewki
  • 1 mała cebula
  • ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 woreczek kasza jęczmienna
  • serka koziego (najlepszy będzie miękki "do smarowania")
  • koperek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Botwinkę umyć, odciąć buraki, które należy pokroić na ćwiartki, liście z łodygami drobno posiekać.
  • Zagotować bulion i dodać do niego kaszę i pokrojone na ćwiartki buraki, gotować pod przykryciem. Marchew obieramy i kroimy na cienkie plasterki, dodajemy do gotującego się wywaru.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i liście botwinki, smażymy 4 minuty, ciągle mieszając, a następnie dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze przez 10 minut.
  • Następnie przyprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny.
  • Na koniec dodajemy serek kozi, mieszamy zupę do momentu rozpuszczenia się serka.
  • Podajemy z gotowanym jajkiem na twardo i siekanym koperkiem.
  • Smacznego!
Botwinka z kasza jeczmienna
« Tarta z kremem truskawkowym
Magiczne ciasto »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    17 czerwca, 2013 at 9:27 am

    Do wszystkich sceptyków: serek kozi w barszczu jest naprawdę super! Pomyślcie o tym jak o łyżce śmietany, którą wielu z Was dodaje do talerza barszczu czy botwinki. Też nabiał 😉
    Kasza jęczmienna też komponuje się ze smakiem głównym rewelacyjnie.
    Jednym słowem-polecam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 czerwca, 2013 at 9:35 am

      Dziękuje Ci za super ocenę mojej "mikstur"! Serek kozi jest właśnie zamiast smietany, to dla tych którzy chcą wykluczyć mleko krowie i jego produkty ze swojej diety:) Zdrowa kasza zamiast niezbyt zdrowych ziemniaków 🙂 Taka super zdrowa wersja i pyszna. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    12 czerwca, 2013 at 11:54 pm

    Kozi ser uwielbiam, przytaszczyłem właśnie z wakacji z półtora kilo w kilku gatunkach- miny celników- bezcenne:D

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 czerwca, 2013 at 11:58 pm

      Zazdroszczę uczty:) Słońca życzę od samego rana:)

      Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    12 czerwca, 2013 at 11:42 pm

    Nie masz pojęcia, jak miło jest widzieć swoje 3 grosze w Twoim przepisie.
    Z radości jutro botwinka z kaszą, mam też świetny kozi ser, posypię kolendrą i gotowe 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 czerwca, 2013 at 11:49 pm

      Musiałam wypróbować przesmażone listeczki botwinki:))) Dziękuje Ci, świetny pomysł! pełen smaku i aromatu! Ser kozi chyba lubisz:) więc to połączenie powinno Ci smakować:) pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}