• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Ramen zupa japońska

Ramen zupa japońska

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 18 lip, 2018 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Ramen zupa japońska, która w ostatnim czasie zrobiła się bardzo popularna w naszym kraju. I nic dziwnego, bo jest bardzo smaczna! Oryginalny przepis opiera się na rosole, rosół może być ugotowany z różnych rodzajów mięsa, może też to być rosół wegetariański. Moja wersja jest wersją, którą każdy będzie mógł przygotować sam w domu bez egzotycznych dodatków. Rosół do ramenu doprawiamy szczyptą imbiru i sosem sojowy, to oczywiście jest tylko rosół -baza. Będziemy jeszcze potrzebować makaronu, najlepiej japońskiego makaronu ramen, ale wiem, że nie jest on dostępny w każdym sklepie. Można z powodzeniem zastąpić go innym dość grubym makaronem np. fettuccine. Może to być też makaron ryżowy lub dowolny pszenny. Zupa ramen jest taką zupą, którą można zrobić dosłownie ze wszystkim, najważniejszy jest dobry rosół. Dodatki możecie dowolnie komponować, możecie dodać siekane mięso, grzyby, paprykę, kapustę czy tofu dzięki wielu różnorodnym dodatkom zupa jest bardzo sycąca i wystarczy, aby zaspokoić duży głód. Zapraszam do zabawy z ramenem stwórzcie swoją ulubioną wersję!

ramen zupa japonska
Print Pin
5 z 5 głosów

Ramen zupa japońska

Autor Anna
Kuchnia Japońska
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • ½ litra rosołu (warzywnego lub wegetariańskiego)
  • 2 łyżki sosu sojowego (lub tyle ile będzie potrzeba do doprawienia rosołu)
  • 2 szczypty suszonego imbiru

Dodatkowo

  • 100 g makaronu ramen (może być makaron ryżowy lub inny taki jaki macie pod ręką)
  • 1 średnia cebula dymka ze szczypiorkiem (drobno pokrojona)
  • 1 średnia marchewka (może być z rosołu pokrojona w plasterki)
  • 2 duże jajka (ugotowane ma miękko lub bebedyktyńskie)
  • 1 garść zielonej fasolki (ugotowanej)
  • 2 łyżki zielonej kolendry (posiekanej)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Krewetki ugotować w rosole, doprawić go do smaku sosem sojowym i imbirem.
  • Makaron ugotować tak, jak jest to podane na opakowaniu, odcedzić. Do misek nałożyć porcję makaronu, krewetki, jajko, szczypiorek, kolendrę, marchew i fasolkę, nalać porcję rosołu wierzch posypać dymka i szczypiorkiem. Podajemy gorący.
  • Smacznego!
ramen zupa japonska
« Pierogi z jagodami i malinami
Placek wiśniowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. https://www.ogrodowy-sklep.pl/ napisał

    12 lutego, 2021 at 8:47 am

    Kurde, byłam w Japonii i takich smacznych nie podawali:). Bardzo fajne danie i równie dobrze wygląda.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 lutego, 2021 at 2:39 pm

      Czasem trzeba sporo się naszukać aby zjeść coś dobrego 😉 ja na przykład najlepszego portugalskiego pączka zjadłam na Hawajach...

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →