Delikatny chleb z koperkiem i ricottą to kolejna propozycja dla lubiących domowe wypieki, ale bez większego wysiłku. Przygotowanie chleba sprowadza się do wymieszania wszystkich składników i upieczenia z nich chleba. Nie wymaga on robienia zaczynu, który pracuje przez całą noc itd. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do miksera lub maszyny do pieczenia chleba, wyrobić ciasto, poczekać, aby wyrosło i upiec. Chleb jest bardzo puszysty i dzięki temu, że ma w swoim składzie ricottę jest wilgotny. Można go upiec bez koperku, jeśli go nie lubicie albo można dodać inną ulubioną zieleninę lub pominąć zupełnie. Zachęcam do spróbowania!
📖 Przepis
Delikatny chleb z koperkiem i ricottą
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki soli
- 120 ml wody
- 100 g masła
- 1½ łyżeczki drożdży instant lub 20 g świeżych + łyżeczka cukru
- 250 g serka ricotta
- 1 duże jajko
- 1 łyżka świeżego siekanego koperku
- 25 g cukru
🔪 Instrukcje
- Jeśli używacie świeżych drożdży, należy włożyć je do miseczki, dodać 1 łyżkę wody i łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby zaczęły pracować,
- Mąkę, cukier, sól, serek i zaczyn drożdżowy (poza koperkiem) wkładamy do miski miksera, miksujemy dodając miękkie masło, jajo i wodę. Jeśli używacie suchych drożdży, wymieszajcie je z mąką. Całość wyrabiać około 5 minut, do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od miski (rąk). Następni dodajemy koperek i wyrabiamy ciasto przez 1 minutkę tak, aby ładnie rozprowadził się po cieście.
- Ciasto przekładamy do wysmarowanej miski olejem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę, by wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej keksówki ( jedna duża lub dwie małe ) wierzch chleba spryskujemy olejem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, około 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C, przed wstawieniem chleba można go naciąć wzdłuż. Na dno piekarnika wysypać ½ szklanki lodu lub dobrze spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza.
- Piec chleb 35 - 40 minut, po upieczeniu wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Karolina napisał
A gdzie ricotta? 🙂
Anna napisał
Gdzieś się schowała:))) ale już ją znalazłam:) Dziękuję i pozdrawiam 🙂
gin napisał
Piekłam taki chlebek 🙂 Pyszny 🙂
evemd napisał
Wygląda bardzo smakowicie 🙂
Anna napisał
Jest pyszny, wilgotny miąższ i piękny zapach - koperkowy:) Pozdrawiam Ania