Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleby na drożdżach

Delikatny chleb z koperkiem i ricottą

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 5 paź, 2012 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Delikatny chleb z koperkiem i ricottą to kolejna propozycja dla lubiących domowe wypieki, ale bez większego wysiłku. Przygotowanie chleba sprowadza się do wymieszania wszystkich składników i upieczenia z nich chleba. Nie wymaga on robienia zaczynu, który pracuje przez całą noc itd. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do miksera lub maszyny do pieczenia chleba, wyrobić ciasto, poczekać, aby wyrosło i upiec. Chleb jest bardzo puszysty i dzięki temu, że ma w swoim składzie ricottę jest wilgotny. Można go upiec bez koperku, jeśli go nie lubicie albo można dodać inną ulubioną zieleninę lub pominąć zupełnie. Zachęcam do spróbowania!

📖 Przepis

Delikatny chleb z koperkiem i ricottą
Print Pin
Bądź pierwszy!

Delikatny chleb z koperkiem i ricottą

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 1 godzina godzina 50 minuty minuty
Gotowanie 35 minuty minuty
Całkowity czas 2 godziny godziny 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 120 ml wody
  • 100 g masła
  • 1½ łyżeczki drożdży instant lub 20 g świeżych + łyżeczka cukru
  • 250 g serka ricotta
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka świeżego siekanego koperku
  • 25 g cukru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jeśli używacie świeżych drożdży, należy włożyć je do miseczki, dodać 1 łyżkę wody i łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby zaczęły pracować,
  • Mąkę, cukier, sól, serek i zaczyn drożdżowy (poza koperkiem) wkładamy do miski miksera, miksujemy dodając miękkie masło, jajo i wodę. Jeśli używacie suchych drożdży, wymieszajcie je z mąką. Całość wyrabiać około 5 minut, do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od miski (rąk). Następni dodajemy koperek i wyrabiamy ciasto przez 1 minutkę tak, aby ładnie rozprowadził się po cieście.
  • Ciasto przekładamy do wysmarowanej miski olejem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę, by wyrosło.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej keksówki ( jedna duża lub dwie małe ) wierzch chleba spryskujemy olejem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C, przed wstawieniem chleba można go naciąć wzdłuż. Na dno piekarnika wysypać ½ szklanki lodu lub dobrze spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza.
  • Piec chleb 35 - 40 minut, po upieczeniu wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
kromka chleba z białym serkiem
Delikatny chleb z koperkiem i ricottą

Więcej Przepisy na chleb na drożdżach

  • orkiszowy chleb z garnka
    Orkiszowy chleb z garnka
  • mleczny chleb hokkaido
    Mleczny chleb Hokkaido
  • chleb pszenny z czarnuszka
    Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb pszenny z płatkami owsianymi
    Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Karolina napisał

    01 września, 2013 at 8:05 pm

    A gdzie ricotta? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 września, 2013 at 10:31 pm

      Gdzieś się schowała:))) ale już ją znalazłam:) Dziękuję i pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. gin napisał

    11 października, 2012 at 7:35 pm

    Piekłam taki chlebek 🙂 Pyszny 🙂

    Odpowiedz
  3. evemd napisał

    05 października, 2012 at 1:49 pm

    Wygląda bardzo smakowicie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 października, 2012 at 2:06 pm

      Jest pyszny, wilgotny miąższ i piękny zapach - koperkowy:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required