• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Orkiszowy chleb z garnka

Orkiszowy chleb z garnka

Aktualizacja: 23 lip, 2020 · Opublikowany: 23 lip, 2020 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Chleb, bez niego ani rusz! Czy może być coś lepszego od pachnącej kromki świeżego domowego chleba? Kto jeszcze nie zaczął przygody z pieczeniem chleba w domu, to właśnie teraz jest najlepszy czas na to! Mam nadzieję, że zachęci Was do tego dzisiejszy przepis na chleb orkiszowy z garnka.

orkiszowy chleb z garnka
Orkiszowy chleb z garnka
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🌾 Mąka i pieczenie
  • 🍞 Składanie ciasta
  • 🥯 Inne propozycje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 450 g wody temperatura około 26 st C
  • 600 g mąki orkiszowej jasnej typ 680 lub inna jasna
  • ⅓ łyżeczki suchych drożdży lub świeżych 1 łyżeczkę
  • 12 g soli morskiej

🔪 Instrukcje

  • Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na ciasto poza solą, mieszamy łyżką tylko do połączenia. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 12 godzin.
  • Następnego dnia dodajemy sól i mieszamy, przykrywamy miskę folia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, po tym czasie zwilżona dłonią *składamy ciasto. Składanie przeprowadzamy jeszcze 2 razy co 20 minut.
  • Następnie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką, ciasto złożyć ostatni raz i uformować okrągły bochenek sowicie obsypując go mąką. Koszyczek do wyrastania wyłożyć ściereczką również obsypać mąką. Uformowany bochenek przełożyć do koszyczka, wierzch przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 st C. wraz z garnkiem żeliwnym.
  • Wrośnięty chleb należy przełożyć do garnka. W tym celu wyjmijcie garnek z piekarnika (uważajcie garnek jest bardzo gorący) szybkim i zdecydowanym ruchem przerzućcie chleb do garnka, najlepiej chwycić na ściereczkę i przerzucić go "do góry nogami", przykryć pokrywkę i szybko wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 25 minut pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb przez 15-20 minut do uzyskania mocnego wypieczenia.
  • Upieczony chleb wyjmujemy z garnka na kratkę i studzimy.

🌾 Mąka i pieczenie

Do dzisiejszego bochenka użyłam mąki orkiszowej typu 680, jest to mąka jasna, ale chleb upieczony z niej jest naturalnie ciemny. Konsystencja chleba orkiszowego jest mocniejsza niż chleba przygotowanego tylko z mąki pszennej. Oczywiście przepis ten można wykorzystać do upieczenia chleba tylko na bazie mąki pszennej, ale zachęcam, aby spróbować go w wersji orkiszowej. Pieczenie w garnku żeliwnym daje nam bardzo smaczną grubą i chrupiącą skórkę. Jeśli chleb upieczecie w foremce keksowej, pewnie skórka nie będzie aż tak gruba i chrupiąca, ale na pewno będzie to bardzo smaczny chlebek!

Chleb jest na drożdżach, właściwie na szczypcie drożdży. Może wydawać się Wam, że to jakaś pomyłka, jeśli chodzi o ich ilość, ale nie, wszytko się zgadza. Drożdży dodajemy tylko ⅓ łyżeczki (drożdży suchy) lub 1 łyżeczkę drożdży świeżych. Żeby drożdże rozmnożyły się, potrzeby jest im czas, dlatego też należy ciasto nastawić na noc, najlepiej na 12 godzin. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i zaczynamy składanie ciasta.

🍞 Składanie ciasta

Składanie ciasta, aby złożyć ciasto, należy zmoczyć rękę w wodzie i sięgnąć na dno miski. Chwycić za spód ciasta i delikatnie wyciągnąć je na wierzch, wyciągniętą część ciasta położyć na górze. Czynność powtarzamy z każdej strony, czyli w sumie cztery razy. Ciasto wyciągamy do chwili kiedy poczujemy, opór, uważajcie, aby ciasta nie rozrywać! Po złożeniu ciasto przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 20-30 minut i powtarzamy czynność, tak jak jest to opisane w przepisie.

🥯 Inne propozycje

  • Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim
  • Chleb niedźwiedzi
  • Chleb z czosnkiem niedźwiedzim

📖 Przepis

orkiszowy chleb z garnka
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb orkiszowy z garnka

Prosty chleb orkiszowy z fantastyczną grubą chrupiącą skórką
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 450 g wody (temperatura około 26 st C)
  • 600 g mąki orkiszowej (jasnej)
  • ⅓ łyżeczki suchych drożdży (lub świeżych 1 łyżeczkę)
  • 12 g soli morskiej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na ciasto poza solą, mieszamy łyżką tylko do połączenia. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 12 godzin.
  • Następnego dnia dodajemy sól i mieszamy, przykrywamy miskę folia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, po tym czasie zwilżona dłonią *składamy ciasto. Składanie przeprowadzamy jeszcze 2 razy co 20 minut.
  • Następnie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką, ciasto złożyć ostatni raz i uformować okrągły bochenek sowicie obsypując go mąką. Koszyczek do wyrastania wyłożyć ściereczką również obsypać mąką. Uformowany bochenek przełożyć do koszyczka, wierzch przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 st C. wraz z garnkiem żeliwnym.
  • Wrośnięty chleb należy przełożyć do garnka. W tym celu wyjmijcie garnek z piekarnika (uważajcie garnek jest bardzo gorący) szybkim i zdecydowanym ruchem przerzućcie chleb do garnka, najlepiej chwycić na ściereczkę i przerzucić go "do góry nogami", przykryć pokrywkę i szybko wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 25 minut pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb przez 15-20 minut do uzyskania mocnego wypieczenia.
  • Upieczony chleb wyjmujemy z garnka na kratkę i studzimy. Smacznego!

📋 Notatki

*Składanie ciasta, aby złożyć ciasto, należy zmoczyć rękę w wodzie i sięgnąć na dno miski, chwycić za spód ciasta i delikatnie wyciągnąć je na wierzch, wyciągniętą część ciasta położyć na górze, należy zrobić tak z każdej strony, czyli w sumie cztery razy. Po złożeniu ciasto przykrywamy, a następnie czynność powtarzamy tak, jak jest to przepisie.
  • orkiszowy chleb z garnka
  • orkiszowy chleb z garnka
Orkiszowy chleb z garnka
« Gofry z jagodami
Tarta owocowa bez cukru »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Janusz napisał

    02 stycznia, 2022 at 4:30 pm

    5 stars
    Witaj
    Pieke chleb dla siebie i nie zawsze mi wyjdzie ,ale jest zjadliwy,do tej pory robilem to z maki pszennej ,ale chcialem zrobic z orkiszu i trafilem do Ciebie,co chce powiedziec,otoz pieklem chleb prawie tak jak Ty,tylko robilem to wszystko jednego dnia,w przecigu ca.1,5 godziny,chleb byl super wypieczony ,lepiej niz to robilem przez cala noc,nie wiem ,ale sprobuje zrobic to samo z orkiszem ,chyba ze wyjdzie zakalec.pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 stycznia, 2022 at 7:17 pm

      To też dobra metoda, ja również przygotowuję taki chlebek w ciągu jednego dnia, czyli bez nocnego przygotowywania zaczynu. Orkiszowy chleb nastawiony w ciągu dnia będzie wspaniały, po wyrobieniu ciasta proszę je zostawić, aby spokojnie wyrosło, następnie powinno się je przerobić, uformować i ponownie zostawić do ostatecznego wyrośnięcia przed pieczeniem. Chlebki z mąki orkiszowej lub mieszanki z mąką pszenną chlebową są bardzo smaczne, polecam 🙂
      W domowym wypiekaniu chleba najważniejsze jest to, że chleb robimy sami i wiemy co tam dodajemy. powodzenia w pieczeniu i smacznego!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}