• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Orkiszowy chleb z garnka

Orkiszowy chleb z garnka

Aktualizacja: 23 Lip, 2020 · Opublikowany: 23 Lip, 2020 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 4 min

Chleb, bez niego ani rusz! Czy może być coś lepszego od pachnącej kromki świeżego domowego chleba? Kto jeszcze nie zaczął przygody z pieczeniem chleba w domu, to właśnie teraz jest najlepszy czas na to! Mam nadzieję, że zachęci Was do tego dzisiejszy przepis na chleb orkiszowy z garnka.

orkiszowy chleb z garnka
Orkiszowy chleb z garnka
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🌾 Mąka i pieczenie
  • 🍞 Składanie ciasta
  • 🥯 Inne propozycje
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

  • 450 g wody temperatura około 26 st C
  • 600 g mąki orkiszowej jasnej typ 680 lub inna jasna
  • ⅓ łyżeczki suchych drożdży lub świeżych 1 łyżeczkę
  • 12 g soli morskiej

🔪 Instrukcje

  • Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na ciasto poza solą, mieszamy łyżką tylko do połączenia. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 12 godzin.
  • Następnego dnia dodajemy sól i mieszamy, przykrywamy miskę folia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, po tym czasie zwilżona dłonią *składamy ciasto. Składanie przeprowadzamy jeszcze 2 razy co 20 minut.
  • Następnie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką, ciasto złożyć ostatni raz i uformować okrągły bochenek sowicie obsypując go mąką. Koszyczek do wyrastania wyłożyć ściereczką również obsypać mąką. Uformowany bochenek przełożyć do koszyczka, wierzch przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 st C. wraz z garnkiem żeliwnym.
  • Wrośnięty chleb należy przełożyć do garnka. W tym celu wyjmijcie garnek z piekarnika (uważajcie garnek jest bardzo gorący) szybkim i zdecydowanym ruchem przerzućcie chleb do garnka, najlepiej chwycić na ściereczkę i przerzucić go "do góry nogami", przykryć pokrywkę i szybko wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 25 minut pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb przez 15-20 minut do uzyskania mocnego wypieczenia.
  • Upieczony chleb wyjmujemy z garnka na kratkę i studzimy.

🌾 Mąka i pieczenie

Do dzisiejszego bochenka użyłam mąki orkiszowej typu 680, jest to mąka jasna, ale chleb upieczony z niej jest naturalnie ciemny. Konsystencja chleba orkiszowego jest mocniejsza niż chleba przygotowanego tylko z mąki pszennej. Oczywiście przepis ten można wykorzystać do upieczenia chleba tylko na bazie mąki pszennej, ale zachęcam, aby spróbować go w wersji orkiszowej. Pieczenie w garnku żeliwnym daje nam bardzo smaczną grubą i chrupiącą skórkę. Jeśli chleb upieczecie w foremce keksowej, pewnie skórka nie będzie aż tak gruba i chrupiąca, ale na pewno będzie to bardzo smaczny chlebek!

Chleb jest na drożdżach, właściwie na szczypcie drożdży. Może wydawać się Wam, że to jakaś pomyłka, jeśli chodzi o ich ilość, ale nie, wszytko się zgadza. Drożdży dodajemy tylko ⅓ łyżeczki (drożdży suchy) lub 1 łyżeczkę drożdży świeżych. Żeby drożdże rozmnożyły się, potrzeby jest im czas, dlatego też należy ciasto nastawić na noc, najlepiej na 12 godzin. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i zaczynamy składanie ciasta.

🍞 Składanie ciasta

Składanie ciasta, aby złożyć ciasto, należy zmoczyć rękę w wodzie i sięgnąć na dno miski. Chwycić za spód ciasta i delikatnie wyciągnąć je na wierzch, wyciągniętą część ciasta położyć na górze. Czynność powtarzamy z każdej strony, czyli w sumie cztery razy. Ciasto wyciągamy do chwili kiedy poczujemy, opór, uważajcie, aby ciasta nie rozrywać! Po złożeniu ciasto przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 20-30 minut i powtarzamy czynność, tak jak jest to opisane w przepisie.

🥯 Inne propozycje

  • Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim
  • Chleb niedźwiedzi
  • Chleb z czosnkiem niedźwiedzim

📖 Przepis

orkiszowy chleb z garnka
Print Pin
0 from 0 votes

Chleb orkiszowy z garnka

Prosty chleb orkiszowy z fantastyczną grubą chrupiącą skórką
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 45 minutes
Porcje 1
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 450 g wody temperatura około 26 st C
  • 600 g mąki orkiszowej jasnej
  • ⅓ łyżeczki suchych drożdży lub świeżych 1 łyżeczkę
  • 12 g soli morskiej

🔪 Instrukcje

  • Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na ciasto poza solą, mieszamy łyżką tylko do połączenia. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 12 godzin.
  • Następnego dnia dodajemy sól i mieszamy, przykrywamy miskę folia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, po tym czasie zwilżona dłonią *składamy ciasto. Składanie przeprowadzamy jeszcze 2 razy co 20 minut.
  • Następnie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką, ciasto złożyć ostatni raz i uformować okrągły bochenek sowicie obsypując go mąką. Koszyczek do wyrastania wyłożyć ściereczką również obsypać mąką. Uformowany bochenek przełożyć do koszyczka, wierzch przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 st C. wraz z garnkiem żeliwnym.
  • Wrośnięty chleb należy przełożyć do garnka. W tym celu wyjmijcie garnek z piekarnika (uważajcie garnek jest bardzo gorący) szybkim i zdecydowanym ruchem przerzućcie chleb do garnka, najlepiej chwycić na ściereczkę i przerzucić go "do góry nogami", przykryć pokrywkę i szybko wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 25 minut pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb przez 15-20 minut do uzyskania mocnego wypieczenia.
  • Upieczony chleb wyjmujemy z garnka na kratkę i studzimy. Smacznego!

📋 Notatki

*Składanie ciasta, aby złożyć ciasto, należy zmoczyć rękę w wodzie i sięgnąć na dno miski, chwycić za spód ciasta i delikatnie wyciągnąć je na wierzch, wyciągniętą część ciasta położyć na górze, należy zrobić tak z każdej strony, czyli w sumie cztery razy. Po złożeniu ciasto przykrywamy, a następnie czynność powtarzamy tak, jak jest to przepisie.
  • orkiszowy chleb z garnka
  • orkiszowy chleb z garnka
Orkiszowy chleb z garnka
Poprzedni wpis « Gofry z jagodami
Kolejny wpis Tarta owocowa bez cukru »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie