Drukuj
drozdzowe-racuchy-z-jablkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Wspaniałe drożdżowe racuchy z krążkami jabłek, dzieci je uwielbiają!

Rodzaj Obiady
Kuchnia Polish
Keyword ciasto drożdżowe, jablka
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
Razem 40 minutes
Porcje 4 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 350 ml letniego mleka
  • 12 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych

Dodatkowo

  • jabłek kilka to zależy od ich wielkości
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Instrukcja

  1. Do dużej miski wsypać mąkę dodać, sól i cukier.

  2. W małym garnuszku lekko podgrzać mleko, (mleko nie może być gorące) dodać drożdże i wymieszać, następnie dodać jajko połączyć na jednolitą masę dodać do składników suchych, ponownie wymieszać, powinno powstać gładkie dość gęste ciasto. Miskę z przygotowanym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub dłużej do podwojenie objętości.

  3. Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki nie grubsze niż 4-5 mm. Przed smażeniem wymieszać ciasto.

  4. Rozgrzać tłuszcz na patelni.

  5. Każdy plasterek jabłka umoczyć w cieście, ja chwytam plasterek jabłka i "moczę" go z dwóch stron w cieście, a następnie szybkim ruchem nakładam na patelnię. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu.

  6. Po usmażeniu racuszki zdejmujemy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty przez ręcznik. Podawać ciepłe z konfiturą, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.

  7. Smacznego!