Drożdżowe racuchy z jabłkami można jeść o każdej porze dnia, fantastycznie smakują na śniadanie, obiad, a i na kolację też będą super. Pamiętajcie, że na racuchy zawsze jest odpowiednia pora! Puszyste pachnące drożdżowe ciasto skrywa w środku plasterki soczystego jabłka. Jabłka smakują wybornie w zestawieniu z ciastem drożdżowym. Wiem, że są dzieci, które trudno zachęcić do jedzenia owoców myślę, że racuchy będą dobrym sposobem na ich przemycenie. Jabłuszko po usmażeniu robi się naprawdę mięciutkie i słodkie. Myślę, że racuszek podany z cukrem pudrem lub z miodem skusi nawet największego niejadka. Może to pierwszy krok do zachęcenia dzieci do jedzenia owoców najlepiej, kiedy zaangażujecie je do przygotowania racuchów. Podobno racuchy uwielbiają przede wszystkim małe dzieci, ale patrząc na mojego męża mam, wrażenie, że z tej miłości nigdy się nie wyrasta 😉
Ach podana porcja wystarczy dla czterech osób. Smacznego!
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Wspaniałe drożdżowe racuchy z krążkami jabłek, dzieci je uwielbiają!
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1 duże jajko
- 350 ml letniego mleka
- 12 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych
Dodatkowo
- jabłek kilka to zależy od ich wielkości
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Instrukcja
Do dużej miski wsypać mąkę dodać, sól i cukier.
W małym garnuszku lekko podgrzać mleko, (mleko nie może być gorące) dodać drożdże i wymieszać, następnie dodać jajko połączyć na jednolitą masę dodać do składników suchych, ponownie wymieszać, powinno powstać gładkie dość gęste ciasto. Miskę z przygotowanym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub dłużej do podwojenie objętości.
Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki nie grubsze niż 4-5 mm. Przed smażeniem wymieszać ciasto.
Rozgrzać tłuszcz na patelni.
Każdy plasterek jabłka umoczyć w cieście, ja chwytam plasterek jabłka i "moczę" go z dwóch stron w cieście, a następnie szybkim ruchem nakładam na patelnię. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu.
Po usmażeniu racuszki zdejmujemy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty przez ręcznik. Podawać ciepłe z konfiturą, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.
- Smacznego!
Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
No! W końcu mi wyszły racuchy jakie pamiętam z dzieciństwa! Dzięki za przepis!
Wspaniale! Bardzo proszę i życzę smacznego 🙂