Wspaniałe drożdżowe racuchy z krążkami jabłek, dzieci je uwielbiają!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 40 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
300gmąki pszennej
25gcukru
1szczyptasoli
1dużejajko
350mlletniego mleka
12gświeżych drożdżylub 1 łyżeczka suchych
Dodatkowo
jabłekkilka to zależy od ich wielkości
cukier puderdo posypania
olej do smażenia
Instrukcje
Do dużej miski wsypać mąkę dodać, sól i cukier.
W małym garnuszku lekko podgrzać mleko, (mleko nie może być gorące) dodać drożdże i wymieszać, następnie dodać jajko połączyć na jednolitą masę dodać do składników suchych, ponownie wymieszać, powinno powstać gładkie dość gęste ciasto. Miskę z przygotowanym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Można to przyśpieszyć wstawiając miskę do piekarnika nagrzanego do około 40 st C. W ten sposób po około 25 minutach można zacząć już smażyć racuchy.
Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki nie grubsze niż 4-5 mm. Przed smażeniem wymieszać ciasto.
Rozgrzać tłuszcz na patelni.
Każdy plasterek jabłka umoczyć w cieście, ja chwytam plasterek jabłka i "moczę" go z dwóch stron w cieście, a następnie szybkim ruchem nakładam na patelnię. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu.
Po usmażeniu racuszki zdejmujemy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty przez ręcznik. Podawać ciepłe z konfiturą, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.