Drukuj
biszkopt idealny

Biszkopt idealny

Najlepszy biszkopt! Delikatne i bardzo smaczne ciasto bez proszku do pieczenia!

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword biszkopt, jajka, mąka pszenna
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 40 minutes
Razem 55 minutes
Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Kalorie 276 kcal
Autor Anna

Składniki

  • 5 sztuk jajek w temperaturze pokojowej
  • 110 g mąki pszennej typ(450) tortowa. W przeliczeniu na szklanki 3/4
  • 150 g drobnego cukru w przeliczeniu na szklanki 3/4
  • 40 g mąki ziemniaczanej w przeliczeniu na szklanki 1/4

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C
  2. Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować
  3. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając

  4. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania
  5. Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła

  6. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka
  7. Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa :)
  8. Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia
  9. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz
  10. Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 3 lub 4 blaty
  11. Smacznego!

Notatki

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową należy wyjąć je wcześniej z lodówki, to bardzo ważne! Zimne jajka nie ubiją się tak jak powinny i biszkopt może się nie udać.

Przeliczając składniki na szklanki pamiętajcie, że szklanka na zawsze pojemność 250 ml.

Wartości odżywcze
Biszkopt idealny
Na 1 porcję przypada (100 g)
Kalorie 276 Kalorie z tłuszczów 41
% zalecanego dziennego spożycia*
Fat 4.6g7%
Tłuszcze nasycone 1.4g7%
Cholesterol 164mg55%
Sód 66mg3%
Carbohydrates 51.3g17%
Fiber 1g4%
Cukier 30.6g34%
Białko 8g16%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.