Puszysty biszkopt, który zawsze wychodzi! Prosty przepis bez proszku do pieczenia.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 55 minutyminuty
Porcje 1
Kalorie 276kcal
Autor Anna
Składniki
5sztukjajekw temperaturze pokojowej
110gmąki pszennejtyp(450) tortowa. W przeliczeniu na szklanki ¾
150gdrobnego cukruw przeliczeniu na szklanki ¾
40gmąki ziemniaczanejw przeliczeniu na szklanki ¼
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając.
Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania.
Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy. Delikatnie miksować na najniższych obrotach. Najlepiej wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników. Czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka.
Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć je z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa!
Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz.
Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 2 grubsze lub 3 cieńsze blaty. Niektórzy przecinają nawet na 4!
Notatki
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową należy wyjąć je wcześniej z lodówki, to bardzo ważne! Zimne jajka nie ubiją się tak jak powinny i biszkopt może się nie udać.Przeliczając składniki na szklanki pamiętajcie, że szklanka ma zawsze pojemność 250 ml.