Drukuj
lody jezynowe

Lody jeżynowe

Cudowne lody ze świeżymi jeżynami z dodatkiem mleczka skondensowanego i cynamonu. Pyszne!

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword cynamon, jeżyny
Przygotowanie 15 minutes
Razem 15 minutes
Porcje 750 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 400 ml śmietany 30%
  • 160 g musu z jeżyn
  • 180 g słodzonego mleczka skondensowanego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 15 ml likieru Amaretto opcjonalnie

Instrukcja

  1. Aby przygotować mus, należy wcześniej umyć jeżyny i przetrzeć przez sito lub jeśli posiadacie wyciskarkę ślimakową, można wykorzystać ją to tego celu, chodzi o pozbycie się ziarenek z jeżyn.

  2. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, kiedy będzie już dobrze ubita dodać skondensowane mleczko, cynamon i mus z jeżyn wszytko dokładnie wymieszać do połączenia się składników najlepiej przy pomocy szpatułki na koniec dodać likier i znów wymieszać.

  3. Jeśli posiadacie maszynę do lodów: przelejcie masę do schłodzonego pojemnika maszyny i zacznijcie mieszać lody, po kilkunastu minutach powinny być gotowe!
  4. Jeśli nie macie maszyny do lodów: masę przelejcie do zamykanego pojemnika i wstawcie do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  5. Przed podaniem lodów wyjąć pojemnik z zamrażalnika, aby lody lekko odtajały, wystarczy 10-15 minut, następnie podawać.

  6. Smacznego!