• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Lody jeżynowe

Lody jeżynowe

Aktualizacja: 29 Lis, 2018 · Opublikowany: 24 Sie, 2016 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Późne lato oznacza, że dojrzały już jeżyny, a jeśli są jeżyny i jest jeszcze lato, to koniecznie muszą być lody jeżynowe! Dziś na deser będą lody jeżynowe z dodatkiem odrobiny cynamonu, a przygotowane na bazie bitej śmietany, która nadaje im lekkości i puszystości. Poza śmietaną potrzebne będzie słodkie mleczko skondensowane i odrobina likieru Amaretto, likier potraktujcie opcjonalnie, można go pominąć zupełnie lub dodać podwójną porcję : ) Alkohol obniża temperaturę zamrażania i nadaje lodom bardziej aksamitnej konsystencji, ma to znaczenie, jeśli przygotowujecie lody bez mieszania, czyli chłodzone w zamrażalniku. Jeżyny należy przetrzeć przez sito, aby pozbyć się ich dużych i twardych pestek, które mogą popsuć aksamitną konsystencję lodów. Lody można przygotować w maszynie, co ma wielką zaletę, bo można zjeść je od razu lub w wersji bez maszyny metoda długiego chłodzenia w zamrażalniku. Druga opcja jest równie dobra i mało angażująca tylko na degustację trzeba niestety poczekać kilkanaście godzin, ponieważ lody muszą porządnie się schłodzić. Tak czy inaczej, warto poczekać, bo lody są wyśmienite! Pamiętajcie, że lody należy wyjąć kilkanaście minut przed podaniem, aby troszkę odtajały rozmrożą się odrobinę i nie będą jak kamień.

Jeśli mielibyście ochotę na inne smaki, to zapraszam na lody mojito lub lody piña colada, a dla smakoszy kawy zapraszam na lody caffe latte. Smacznego!

lody jezynowe
Print Pin
5 from 4 votes

Lody jeżynowe

Cudowne lody ze świeżymi jeżynami z dodatkiem mleczka skondensowanego i cynamonu. Pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Porcje 750
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 400 ml śmietany 30%
  • 160 g musu z jeżyn
  • 180 g słodzonego mleczka skondensowanego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 15 ml likieru Amaretto opcjonalnie

🔪 Instrukcje

  • Aby przygotować mus, należy wcześniej umyć jeżyny i przetrzeć przez sito lub jeśli posiadacie wyciskarkę ślimakową, można wykorzystać ją to tego celu, chodzi o pozbycie się ziarenek z jeżyn.
  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, kiedy będzie już dobrze ubita dodać skondensowane mleczko, cynamon i mus z jeżyn wszytko dokładnie wymieszać do połączenia się składników najlepiej przy pomocy szpatułki na koniec dodać likier i znów wymieszać.
  • Jeśli posiadacie maszynę do lodów: przelejcie masę do schłodzonego pojemnika maszyny i zacznijcie mieszać lody, po kilkunastu minutach powinny być gotowe!
  • Jeśli nie macie maszyny do lodów: masę przelejcie do zamykanego pojemnika i wstawcie do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem lodów wyjąć pojemnik z zamrażalnika, aby lody lekko odtajały, wystarczy 10-15 minut, następnie podawać.
  • Smacznego!
lody jezynowe
lody jezynowe
lody jezynowe
Poprzedni wpis « Sernik z polewą jagodową
Kolejny wpis Lody malinowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    24 sierpnia, 2016 at 8:53 am

    5 stars
    Parafrazują Osiecką, Bóg jej wybaczył czyny sercowe i lody podał jej jeżynowe można śpiewać 🙂
    Nie macie maszyny do lodów, ale wybieracie się do lasu.
    Brzmi nieskomplikowanie- spróbujemy.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 sierpnia, 2016 at 9:09 am

      Mam nadzieję, że choć jedna osoba skuszona smakiem lodów jeżynowych wybierze się do lasu po materiał na lody 😉
      A w sprawie posiadania maszyny do lodów lub jej brakiem to jest jeszcze jeden sposób na szybkie lody bez maszyny i długiego mrożenia!
      Tym sposobem poprawiamy sobie muskulaturę 🙂 ... Do woreczka foliowego należy wlać porcję (na dwie osoby) przygotowanej masy, zamknąć szczelnie woreczek! Przygotować drugi większy woreczek foliowy, który należy do połowy wypełnić lodem z dodatkiem soli i do tego woreczka włożyć wcześniej przygotowany worek z masą lodową, zamknąć ten większy worek z lodem i potrząsać nim kilka minut do chwili kiedy poczujemy, że lody osiągnęły odpowiednią konsystencję! Są muskuły i jest szczęście 🙂 !

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        26 sierpnia, 2016 at 8:39 am

        5 stars
        A pozostały lód opłukać z soli i wrzucić do mojito- pełnia szczęścia 😀
        Świetny sposób, może jakiś podczytujący szóstoklasista wyjaśni nam reguły, jakie rządzą tymi skomplikowanymi reakcjami lodu z solą etc?
        Jest tu kto?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          26 sierpnia, 2016 at 5:15 pm

          A może nie płukać i wymyślić coś o smaku tequili... ;)?
          Muszę Cię zmartwić, ale szósta klasa to nam ten temat nic nie wie i z tego co można zaobserwować (w necie) to i gimnazjum Ci na to pytanie nie odpowie 🙁 Jakiś czas temu było takie "wyzwanie" wśród młodzieży "Ice ans salt" kto wytrzyma dłużej, trzymając kostkę lodu z odrobiną soli ... było wielu uczestników, ale żaden z oglądanych przeze mnie śmiałków nie wiedział jakie reakcje zachodzą w tym doświadczeniu...smutne 🙁

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia