Cudowne lody ze świeżymi jeżynami z dodatkiem mleczka skondensowanego i cynamonu. Pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 15 minutyminuty
Porcje 750
Autor Anna
Składniki
400mlśmietany30%
160gmusu z jeżyn
180gsłodzonego mleczka skondensowanego
½łyżeczkicynamonu
15mllikieru Amarettoopcjonalnie
Instrukcje
Aby przygotować mus, należy wcześniej umyć jeżyny i przetrzeć przez sito lub jeśli posiadacie wyciskarkę ślimakową, można wykorzystać ją to tego celu, chodzi o pozbycie się ziarenek z jeżyn.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, kiedy będzie już dobrze ubita dodać skondensowane mleczko, cynamon i mus z jeżyn wszytko dokładnie wymieszać do połączenia się składników najlepiej przy pomocy szpatułki na koniec dodać likier i znów wymieszać.
Jeśli posiadacie maszynę do lodów: przelejcie masę do schłodzonego pojemnika maszyny i zacznijcie mieszać lody, po kilkunastu minutach powinny być gotowe!
Jeśli nie macie maszyny do lodów: masę przelejcie do zamykanego pojemnika i wstawcie do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem lodów wyjąć pojemnik z zamrażalnika, aby lody lekko odtajały, wystarczy 10-15 minut, następnie podawać.