Drukuj

Fish burger

Burger rybny podany z klasycznymi dodatkami w domowej bułce!

Rodzaj Obiad
Kuchnia Polish
Keyword ryba, zioła
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
Razem 40 minutes
Autor Anna

Składniki

  • 450 g fileta z dorsza bez skóry
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki pietruszki, kolendry i szczypiorki siekane i świeże (po 2 łyżki każdego zioła)
  • 1 łyżka siekanej mięty
  • 1 sztuka papryczki chilli lub suszona, ilość papryczki dostosowana do smaku
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • skórka z 1/2 limonki i sok do skropienia- opcjonalnie
  • 4 łyżki płatków jaglanych lub 2 łyżki tartej bułki
  • olej do smażenia

Instrukcja

  1. Filet umyć i osuszyć, dokładnie oczyścić z ości, pokroić na kawałki, a następnie umieścić w malakserze i posiekać na drobniutkie kawałki, można zrobić to również przy użyciu noża należy rybę posiekać tak jak na tatara.

  2. Do rozdrobnionej ryby dodać siekane zioła, cebule pokrojoną w drobną kosteczkę, skórkę otartą z limonki, papryczkę chilli, jajko, imbir oraz przyprawy, wymieszać, do masy dodać łyżkę lub dwie tartej bułki i ponownie wymieszać.

  3. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, formować kulki na koniec spłaszczyć tworząc małe medaliony, układać na desce.

  4. Na patelni rozgrzać olej, burgery smażyć z dwóch stron na złoty kolor około 5 minut z każdej. Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiary tłuszczu.

  5. Przygotować bułki oraz dodatki. Fish burgery podajemy ciepłe.

  6. Kotleciki można podać jako klasyczny obiad, czyli kotleciki, surówka, opiekane ziemniaczki oraz zestaw sosów.

  7. Smacznego!