Burger rybny podany z klasycznymi dodatkami w domowej bułce!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 40 minutyminuty
Autor Anna
Składniki
450gfileta z dorszabez skóry
1małacebula
2łyżkipietruszki, kolendry i szczypiorkisiekane i świeże (po 2 łyżki każdego zioła)
1łyżkasiekanej mięty
1sztukapapryczki chillilub suszona, ilość papryczki dostosowana do smaku
1szczyptasoli
2łyżkijasnego sosu sojowego
1średniejajko
1łyżkastartego korzenia imbiru
skórka z ½ limonki i sok do skropienia- opcjonalnie
4łyżkipłatków jaglanychlub 2 łyżki tartej bułki
olej do smażenia
Instrukcje
Filet umyć i osuszyć, dokładnie oczyścić z ości, pokroić na kawałki, a następnie umieścić w malakserze i posiekać na drobniutkie kawałki, można zrobić to również przy użyciu noża należy rybę posiekać tak jak na tatara.
Do rozdrobnionej ryby dodać siekane zioła, cebule pokrojoną w drobną kosteczkę, skórkę otartą z limonki, papryczkę chilli, jajko, imbir oraz przyprawy, wymieszać, do masy dodać łyżkę lub dwie tartej bułki i ponownie wymieszać.
Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, formować kulki na koniec spłaszczyć tworząc małe medaliony, układać na desce.
Na patelni rozgrzać olej, burgery smażyć z dwóch stron na złoty kolor około 5 minut z każdej. Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiary tłuszczu.
Przygotować bułki oraz dodatki. Fish burgery podajemy ciepłe.
Kotleciki można podać jako klasyczny obiad, czyli kotleciki, surówka, opiekane ziemniaczki oraz zestaw sosów.