• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Burgery i kotlety » Fish burger

Fish burger

Aktualizacja: 29 Lis, 2018 · Opublikowany: 12 Lip, 2016 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Dziś fish burger lub kotlet z ryby, bo i tak można nazwać dzisiejsze danie. Fish burgera podaję na dwa sposoby. Pierwszy to w bułce z dodatkiem świeżych warzyw i sosów lub w klasycznej wersji obiadowej. Do drugiej wersji podaję smażone ziemniaki, surówki i różnego rodzaju sosy. Kotlety z dorsza są bardzo smaczne delikatne mięso tej ryby, nadaje się do tego typu dań. Kotleciki świetnie się formują i nie rozpadają podczas smażenia. Dzisiejsze fish burgery przyprawiłam w stylu azjatyckim. Jest tutaj duża ilość siekanej kolendry, świeżej mięty imbiru oraz odrobina papryczki chilli. Kotlecik odmierzałam przy pomocy łyżki do lodów, to ułatwia pracę. Jedna gałka daje mini burgera, oczywiście możecie zrobić je większe takie, aby pasowały do dużej bułki. Bułki to domowej roboty bułki hamburgerowe. Oczywiście możecie użyć kupnych bułek, ale wybierzcie dobrej jakości i unikajcie raczej tych z długim terminem przydatności do spożycia. Życzę smacznego!

Print Pin
5 from 2 votes

Fish burger

Burger rybny podany z klasycznymi dodatkami w domowej bułce!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 450 g fileta z dorsza bez skóry
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki pietruszki, kolendry i szczypiorki siekane i świeże (po 2 łyżki każdego zioła)
  • 1 łyżka siekanej mięty
  • 1 sztuka papryczki chilli lub suszona, ilość papryczki dostosowana do smaku
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • skórka z ½ limonki i sok do skropienia- opcjonalnie
  • 4 łyżki płatków jaglanych lub 2 łyżki tartej bułki
  • olej do smażenia

🔪 Instrukcje

  • Filet umyć i osuszyć, dokładnie oczyścić z ości, pokroić na kawałki, a następnie umieścić w malakserze i posiekać na drobniutkie kawałki, można zrobić to również przy użyciu noża należy rybę posiekać tak jak na tatara.
  • Do rozdrobnionej ryby dodać siekane zioła, cebule pokrojoną w drobną kosteczkę, skórkę otartą z limonki, papryczkę chilli, jajko, imbir oraz przyprawy, wymieszać, do masy dodać łyżkę lub dwie tartej bułki i ponownie wymieszać.
  • Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, formować kulki na koniec spłaszczyć tworząc małe medaliony, układać na desce.
  • Na patelni rozgrzać olej, burgery smażyć z dwóch stron na złoty kolor około 5 minut z każdej. Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiary tłuszczu.
  • Przygotować bułki oraz dodatki. Fish burgery podajemy ciepłe.
  • Kotleciki można podać jako klasyczny obiad, czyli kotleciki, surówka, opiekane ziemniaczki oraz zestaw sosów.
  • Smacznego!
fish burger
fish burger
Poprzedni wpis « Zupa tajska z groszkiem
Kolejny wpis Jagodzianki łatwe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Jaglusia napisał

    12 lipca, 2016 at 10:34 pm

    5 stars
    Ale ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam takiego burgera. Na pewno się skuszę 🙂
    Zapraszam na swój blog 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 lipca, 2016 at 10:38 pm

      W takim razie koniecznie spróbuj bo jest pyszny 🙂 my bardzo często robimy fish burgery. Dziękuję za zaproszenie, odwiedzę na pewno 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie