• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Burgery i kotlety » Fish burger

Fish burger

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 12 lip, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś fish burger lub kotlet z ryby, bo i tak można nazwać dzisiejsze danie. Fish burgera podaję na dwa sposoby. Pierwszy to w bułce z dodatkiem świeżych warzyw i sosów lub w klasycznej wersji obiadowej. Do drugiej wersji podaję smażone ziemniaki, surówki i różnego rodzaju sosy. Kotlety z dorsza są bardzo smaczne delikatne mięso tej ryby, nadaje się do tego typu dań. Kotleciki świetnie się formują i nie rozpadają podczas smażenia. Dzisiejsze fish burgery przyprawiłam w stylu azjatyckim. Jest tutaj duża ilość siekanej kolendry, świeżej mięty imbiru oraz odrobina papryczki chilli. Kotlecik odmierzałam przy pomocy łyżki do lodów, to ułatwia pracę. Jedna gałka daje mini burgera, oczywiście możecie zrobić je większe takie, aby pasowały do dużej bułki. Bułki to domowej roboty bułki hamburgerowe. Oczywiście możecie użyć kupnych bułek, ale wybierzcie dobrej jakości i unikajcie raczej tych z długim terminem przydatności do spożycia. Życzę smacznego!

Print Pin
5 z 2 głosów

Fish burger

Burger rybny podany z klasycznymi dodatkami w domowej bułce!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 450 g fileta z dorsza (bez skóry)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki pietruszki, kolendry i szczypiorki (siekane i świeże (po 2 łyżki każdego zioła))
  • 1 łyżka siekanej mięty
  • 1 sztuka papryczki chilli (lub suszona, ilość papryczki dostosowana do smaku)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • skórka z ½ limonki i sok do skropienia- opcjonalnie
  • 4 łyżki płatków jaglanych (lub 2 łyżki tartej bułki)
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Filet umyć i osuszyć, dokładnie oczyścić z ości, pokroić na kawałki, a następnie umieścić w malakserze i posiekać na drobniutkie kawałki, można zrobić to również przy użyciu noża należy rybę posiekać tak jak na tatara.
  • Do rozdrobnionej ryby dodać siekane zioła, cebule pokrojoną w drobną kosteczkę, skórkę otartą z limonki, papryczkę chilli, jajko, imbir oraz przyprawy, wymieszać, do masy dodać łyżkę lub dwie tartej bułki i ponownie wymieszać.
  • Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, formować kulki na koniec spłaszczyć tworząc małe medaliony, układać na desce.
  • Na patelni rozgrzać olej, burgery smażyć z dwóch stron na złoty kolor około 5 minut z każdej. Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiary tłuszczu.
  • Przygotować bułki oraz dodatki. Fish burgery podajemy ciepłe.
  • Kotleciki można podać jako klasyczny obiad, czyli kotleciki, surówka, opiekane ziemniaczki oraz zestaw sosów.
  • Smacznego!
fish burger
fish burger
« Zupa tajska z groszkiem
Jagodzianki łatwe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Jaglusia napisał

    12 lipca, 2016 at 10:34 pm

    5 stars
    Ale ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam takiego burgera. Na pewno się skuszę 🙂
    Zapraszam na swój blog 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 lipca, 2016 at 10:38 pm

      W takim razie koniecznie spróbuj bo jest pyszny 🙂 my bardzo często robimy fish burgery. Dziękuję za zaproszenie, odwiedzę na pewno 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →