Drukuj
ciasto drozdzowe-matcha

Drożdżowe ciasto-Matcha

Puszyste i delikatne drożdżowe ciasto z fantastyczną czarną pastą z czarnego sezamu.

Rodzaj Desery
Kuchnia Fusion
Keyword ciasto drożdżowe, matcha
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 21 minutes
Razem 51 minutes
Porcje 10 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 285 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych*
  • 60 g wody letniej
  • 75 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki herbaty Matcha

Masa sezamowa

  • 8 łyżek czarnego sezamu
  • 30 g cukru damamera ciemnego
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • g migdałów

Dodatkowo

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru lub tyle ile wchłonie sok z cytryny

Instrukcja

Przygotowanie ciasta drożdżowego

  1. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże, sól, skórkę z cytryny oraz cukier, wymieszać.

  2. *W przypadku użycia świeżych drożdży dodajcie je do wody wraz z herbatą Matcha i jajkami, a po wymieszaniu ich do składników suchych, zacząć wyrabianie ciasta (końcówka typu hak) przez około 3 minuty na średnich obrotach.

  3. Następnie dodajemy pokrojone masło i dalej wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

  4. Migdały drobno posiekać, a następnie podprażyć na suchej patelni, odstawić do całkowitego wystudzenia.

  5. Czarny sezam zmielić w młynku do kawy lub malakserze na pył.

  6. W miseczce umieścić miękkie masło dodać do niego zmielony sezam i prażone rozdrobnione migdały, skórkę z cytryny i cukier, całość dokładnie utrzeć.

  7. Keksówkę o wymiarach 23x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  8. Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x28 cm na całej powierzchni rozsmarować przygotowaną masę sezamową, ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu. Ostrym nożem przeciąć rulon na pół-wzdłuż, jeden koniec pozostawcie w całości i od tego końca należy zacząć skręcanie świderka przekładając jedną część nad drugą, zlepić koniec świderka podwinąć pod spód, ciasto przenieść do przygotowanej foremki, formę przykryć mokrą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

  9. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 170 st C z opcją termoobiegu, wyrośnięte ciasto wystawić do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 25-30 minut do *tak zwanego  suchego patyczka.

  10. Jeśli ciasto zacznie się przypiekać zbyt mocno z wierzchu to należy przykryć je folią aluminiową.

  11. Do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z cytryny około 3 łyżek, utrzeć na gęsty lukier, cukru dodajemy tyle ile wchłonie sok z cytryny

  12. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy chwytając za papier i przekładamy na kratkę i odrazu jeszcze gorące malujemy lukrem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  13. Smacznego!

Notatki

*Metoda tak zwanego suchego patyczka to sposób sprawdzania, czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka od np. szaszłyków. Patyczek wbijamy w ciasto i szybko wyjmujemy, sprawdzamy, czy na jego powierzchni jest surowe ciasto, jeśli tak to znaczy, że ciasto powinno spędzić jeszcze trochę czasu w piekarniku. Natomiast suchy patyczek oznacza, że ciasto jest już gotowe.