Zielone ciasto drożdżowe-matcha! Herbata matcha używana jest nie tylko do przygotowania smacznego napoju, znalazła również zastosowanie w różnego rodzaju drinkach mlecznych, koktajlach owocowych i oczywiście deserach. Sernik matcha już był i oczywiście zapraszam po przepis na ten pyszny aksamitny deser. Natomiast dziś zapraszam na rewelacyjne ciasto drożdżowe z dodatkiem właśnie zielonego proszku herbaty matcha i skórki cytrynowej. Oczywiście dodatek zielonej herbaty to nie wszystko dla kontrastu wymyśliłam czarną pastę. Pastę przygotowaną z czarnego sezamu, prażonych migdałów, masła i ciemnego cukru muscovado. Pasta jest naprawdę bardzo smaczna i w połączeniu z ciastem stanowi udany duet! Zapraszam serdecznie, koniecznie spróbujcie, ciasto pięknie będzie wyglądało na Wielkanocnym stole.
Drożdżowe ciasto-Matcha
Puszyste i delikatne drożdżowe ciasto z fantastyczną czarną pastą z czarnego sezamu.
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 285 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- 1 szczypta soli
- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych*
- 60 g wody letniej
- 75 g masła pokrojonego w kostkę
- 2 średnie jajka
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżeczki herbaty Matcha
Masa sezamowa
- 8 łyżek czarnego sezamu
- 30 g cukru damamera ciemnego
- 60 g masła
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- g migdałów
Dodatkowo
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru lub tyle ile wchłonie sok z cytryny
Instrukcja
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże, sól, skórkę z cytryny oraz cukier, wymieszać.
*W przypadku użycia świeżych drożdży dodajcie je do wody wraz z herbatą Matcha i jajkami, a po wymieszaniu ich do składników suchych, zacząć wyrabianie ciasta (końcówka typu hak) przez około 3 minuty na średnich obrotach.
Następnie dodajemy pokrojone masło i dalej wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Migdały drobno posiekać, a następnie podprażyć na suchej patelni, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Czarny sezam zmielić w młynku do kawy lub malakserze na pył.
W miseczce umieścić miękkie masło dodać do niego zmielony sezam i prażone rozdrobnione migdały, skórkę z cytryny i cukier, całość dokładnie utrzeć.
Keksówkę o wymiarach 23x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x28 cm na całej powierzchni rozsmarować przygotowaną masę sezamową, ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu. Ostrym nożem przeciąć rulon na pół-wzdłuż, jeden koniec pozostawcie w całości i od tego końca należy zacząć skręcanie świderka przekładając jedną część nad drugą, zlepić koniec świderka podwinąć pod spód, ciasto przenieść do przygotowanej foremki, formę przykryć mokrą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 170 st C z opcją termoobiegu, wyrośnięte ciasto wystawić do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 25-30 minut do *tak zwanego suchego patyczka.
Jeśli ciasto zacznie się przypiekać zbyt mocno z wierzchu to należy przykryć je folią aluminiową.
Do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z cytryny około 3 łyżek, utrzeć na gęsty lukier, cukru dodajemy tyle ile wchłonie sok z cytryny
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy chwytając za papier i przekładamy na kratkę i odrazu jeszcze gorące malujemy lukrem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Notatki
*Metoda tak zwanego suchego patyczka to sposób sprawdzania, czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka od np. szaszłyków. Patyczek wbijamy w ciasto i szybko wyjmujemy, sprawdzamy, czy na jego powierzchni jest surowe ciasto, jeśli tak to znaczy, że ciasto powinno spędzić jeszcze trochę czasu w piekarniku. Natomiast suchy patyczek oznacza, że ciasto jest już gotowe.
Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Dodaj komentarz