Puszyste i delikatne drożdżowe ciasto z fantastyczną czarną pastą z czarnego sezamu.
Autor Anna
Kuchnia Fusion
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 21 minutyminuty
Całkowity czas 51 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
285gmąki pszennej
50gdrobnego cukru
1szczyptasoli
7gsuchych drożdżylub 14 g świeżych*
60gwodyletniej
75gmasłapokrojonego w kostkę
2średniejajka
1łyżeczkaskórki otartej z cytryny
2łyżeczkiherbaty Matcha
Masa sezamowa
8łyżekczarnego sezamu
30gcukru damameraciemnego
60gmasła
1łyżeczkaskórki otartej z cytryny
50gmigdałów
Dodatkowo
3łyżkisoku z cytryny
¾szklankicukru pudrulub tyle ile wchłonie sok z cytryny
Instrukcje
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże, sól, skórkę z cytryny oraz cukier, wymieszać.
*W przypadku użycia świeżych drożdży dodajcie je do wody wraz z herbatą Matcha i jajkami, a po wymieszaniu ich do składników suchych, zacząć wyrabianie ciasta (końcówka typu hak) przez około 3 minuty na średnich obrotach.
Następnie dodajemy pokrojone masło i dalej wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowanie pasty sezamowej
Migdały bardzo drobno posiekać, a następnie podprażyć na suchej patelni, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Czarny sezam zmielić w młynku do kawy lub malakserze na pył.
W miseczce umieścić miękkie masło dodać do niego zmielony sezam i prażone rozdrobnione migdały, skórkę z cytryny i cukier, całość dokładnie utrzeć.
Keksówkę o wymiarach 23x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x28 cm na całej powierzchni rozsmarować przygotowaną masę sezamową, ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu. Ostrym nożem przeciąć rulon na pół-wzdłuż, jeden koniec pozostawcie w całości i od tego końca należy zacząć skręcanie świderka przekładając jedną część nad drugą, zlepić koniec świderka podwinąć pod spód, ciasto przenieść do przygotowanej foremki, formę przykryć mokrą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 170 st C z opcją termoobiegu, wyrośnięte ciasto wystawić do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 25-30 minut do *tak zwanego suchego patyczka.
Jeśli ciasto zacznie się przypiekać zbyt mocno z wierzchu to należy przykryć je folią aluminiową.
Do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z cytryny około 3 łyżek, utrzeć na gęsty lukier, cukru dodajemy tyle ile wchłonie sok z cytryny
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy chwytając za papier i przekładamy na kratkę i odrazu jeszcze gorące malujemy lukrem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Notatki
*Metoda tak zwanego suchego patyczka to sposób sprawdzania, czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka od np. szaszłyków. Patyczek wbijamy w ciasto i szybko wyjmujemy, sprawdzamy, czy na jego powierzchni jest surowe ciasto, jeśli tak to znaczy, że ciasto powinno spędzić jeszcze trochę czasu w piekarniku. Natomiast suchy patyczek oznacza, że ciasto jest już gotowe.