Drukuj
tort oreo

Tort oreo

Ciastka oreo kochają wszystkie dzieci wyobraźcie sobie jak lubią ten tort ;)

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword kakao, oreo
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 20 minutes
Razem 50 minutes
Porcje 10 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na biszkopt

  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g kakao dobrej jakości
  • 90 g cukru pudru

Składniki na krem

  • 400 ml śmietany 30 lub 36% - zimna
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 ciastek Oreo

Poncz

  • sok z 1/2 cytyny
  • 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu
  • 50 ml wody

Dododatkowo

  • 17 ciastek Oreo

Instrukcja

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.

  2. Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, boków formy niczym nie smarować..

  3. Oddzielić biała od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka są już wystarczająco ubite, zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijając i tak do zużycia całego cukru.

  4. Następnie dodać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.

  5. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao wymieszać bardzo delikatnie na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.

  6. Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.

  7. Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, przed wyjęciem go z piekarnika sprawdźcie, czy jest już upieczony, najlepiej przeprowadzić test "suchego patyczka" w razie potrzeby dopieczcie biszkopt jeszcze przez 3-5 minut.

  8. Po upieczeniu wyjąc biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  1. Ciastka Oreo pokroić lub pokruszyć na kawałki powinny to być małe kawałki.

  2. Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na najwyższych obrotach, odstawić.

  3. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier i krótko zmiksować, dodać ubitą śmietanę dokładnie połączyć ją z serkiem na koniec dodać pokruszone ciastka, całość wymieszać.

Wykończenie tortu

  1. Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, pierwszy blat ułożyć na paterę lub talerz, nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę kremu, przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć i znów nałożyć porcję kremu przykryć ostatnim wcześniej nasączonym blatem.

  2. Pozostałym kremem udekorować boli i wierzch tortu.

  3. Ciasteczka rozdzielić można przeciąć nożem w ten sposób ładnie się rozdzielą, połówkami ciastek obłożyć brzegi tortu, pozostałymi całymi ciastkami udekorować wierzch tortu.

  4. Tort przechowywać pod przykryciem w lodówce.

  5. Smacznego!