Ciastka oreo kochają wszystkie dzieci wyobraźcie sobie jak lubią ten tort ;)
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 10
Kalorie 427kcal
Autor Anna
Składniki
Składniki na biszkopt
3dużejajkaw temperaturze pokojowej
60gmąki pszennej tortowej
20gkakaodobrej jakości
90gcukru pudru
Składniki na krem
400mlśmietany 30lub 36% - zimna
250gserka mascarpone
4łyżkicukru pudru
6ciastekOreo
Poncz
sok z ½ cytyny
40mlnp. likieru Amaretto lub Malibu
50mlwody
Dododatkowo
17ciastekOreo
Instrukcje
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, boków formy niczym nie smarować..
Oddzielić biała od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka są już wystarczająco ubite, zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijając i tak do zużycia całego cukru.
Następnie dodać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao wymieszać bardzo delikatnie na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, przed wyjęciem go z piekarnika sprawdźcie, czy jest już upieczony, najlepiej przeprowadzić test "suchego patyczka" w razie potrzeby dopieczcie biszkopt jeszcze przez 3-5 minut.
Po upieczeniu wyjąc biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
Ciastka Oreo pokroić lub pokruszyć na kawałki powinny to być małe kawałki.
Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na najwyższych obrotach, odstawić.
Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier i krótko zmiksować, dodać ubitą śmietanę dokładnie połączyć ją z serkiem na koniec dodać pokruszone ciastka, całość wymieszać.
Wykończenie tortu
Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, pierwszy blat ułożyć na paterę lub talerz, nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę kremu, przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć i znów nałożyć porcję kremu przykryć ostatnim wcześniej nasączonym blatem.
Pozostałym kremem udekorować boli i wierzch tortu.
Ciasteczka rozdzielić można przeciąć nożem w ten sposób ładnie się rozdzielą, połówkami ciastek obłożyć brzegi tortu, pozostałymi całymi ciastkami udekorować wierzch tortu.