• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Torty » Tort Oreo

Tort Oreo

Aktualizacja: 5 cze, 2020 · Opublikowany: 5 maj, 2016 · przez Anna · 55 komentarzy

Skocz do przepisu

Czarne ciastka Oreo kochają chyba wszyscy, a na pewno kochają je dzieci! Tort Oreo to kolejny pomysł na ich wykorzystanie po truskawkowym serniku na zimno i serniku dyniowym z imbirem. Dzisiejszy torcik jest bardzo smaczny i pięknie wygląda, można więc przygotować go na przyjęcie Komunijne lub urodziny.

tort oreo
Tort Oreo
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💭 Wskazówki
  • 🎂 Biszkoptowe wariacje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt

  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g kakao dobrej jakości
  • 90 g cukru pudru

Składniki na krem

  • 400 ml śmietany 30 lub 36% - zimna
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 ciastek Oreo

Poncz

  • sok z ½ cytyny
  • 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu
  • 50 ml wody

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
  • Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, boków formy niczym nie smarować..
  • Oddzielić biała od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka są już wystarczająco ubite, zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijając i tak do zużycia całego cukru.
  • Następnie dodać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
  • Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao wymieszać bardzo delikatnie na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, przed wyjęciem go z piekarnika sprawdźcie, czy jest już upieczony, najlepiej przeprowadzić test "suchego patyczka" w razie potrzeby dopieczcie biszkopt jeszcze przez 3-5 minut.
  • Po upieczeniu wyjąc biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Ciastka Oreo pokroić lub pokruszyć na kawałki powinny to być małe kawałki.
  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na najwyższych obrotach, odstawić.
  • Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier i krótko zmiksować, dodać ubitą śmietanę dokładnie połączyć ją z serkiem na koniec dodać pokruszone ciastka, całość wymieszać.

Wykończenie tortu

  • Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, pierwszy blat ułożyć na paterę lub talerz, nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę kremu, przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć i znów nałożyć porcję kremu przykryć ostatnim wcześniej nasączonym blatem.
  • Pozostałym kremem udekorować boli i wierzch tortu.
  • Ciasteczka rozdzielić można przeciąć nożem w ten sposób ładnie się rozdzielą, połówkami ciastek obłożyć brzegi tortu, pozostałymi całymi ciastkami udekorować wierzch tortu.
  • Tort przechowywać pod przykryciem w lodówce.

💭 Wskazówki

Przepis jest bardzo łatwy i na pewno spodoba się wszystkim, którzy lubią przepisy na szybkie i pyszne smakołyki. Przepis na biszkopt czekoladowy oparty jest on na przepisie na biszkopt idealny, który jest jednym z najlepszych przepisów! Natomiast krem to połączenie bitej śmietany z serkiem mascarpone oraz kruszonymi ciastkami Oreo. Oczywiście, żeby tort mógł nosić nazwę tortu Oreo, konieczna jest również dekoracja. Tutaj dekoracją są również ciasteczka, zaopatrzcie się więc w dużą paczkę! Pięknie, ale prosto udekorowany tort zachwyci każdego i mam nadzieję, że będzie również wszystkim smakował.

🎂 Biszkoptowe wariacje

Jeśli szukacie inspiracji na torty lub ciasta urodzinowe to zapraszam skorzystajcie z poniższych przepisów.

  • Tęczowy tort
  • Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną
  • Tort z pianką malinową

📖 Przepis

tort oreo
Print Pin
4,58 z 21 głosów

Tort oreo

Ciastka oreo kochają wszystkie dzieci wyobraźcie sobie jak lubią ten tort 😉
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Kalorie 427kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g kakao (dobrej jakości)
  • 90 g cukru pudru

Składniki na krem

  • 400 ml śmietany 30 (lub 36% - zimna)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 ciastek Oreo

Poncz

  • sok z ½ cytyny
  • 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu
  • 50 ml wody

Dododatkowo

  • 17 ciastek Oreo
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
  • Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, boków formy niczym nie smarować..
  • Oddzielić biała od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka są już wystarczająco ubite, zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijając i tak do zużycia całego cukru.
  • Następnie dodać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
  • Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao wymieszać bardzo delikatnie na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, przed wyjęciem go z piekarnika sprawdźcie, czy jest już upieczony, najlepiej przeprowadzić test "suchego patyczka" w razie potrzeby dopieczcie biszkopt jeszcze przez 3-5 minut.
  • Po upieczeniu wyjąc biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Ciastka Oreo pokroić lub pokruszyć na kawałki powinny to być małe kawałki.
  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na najwyższych obrotach, odstawić.
  • Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier i krótko zmiksować, dodać ubitą śmietanę dokładnie połączyć ją z serkiem na koniec dodać pokruszone ciastka, całość wymieszać.

Wykończenie tortu

  • Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, pierwszy blat ułożyć na paterę lub talerz, nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę kremu, przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć i znów nałożyć porcję kremu przykryć ostatnim wcześniej nasączonym blatem.
  • Pozostałym kremem udekorować boli i wierzch tortu.
  • Ciasteczka rozdzielić można przeciąć nożem w ten sposób ładnie się rozdzielą, połówkami ciastek obłożyć brzegi tortu, pozostałymi całymi ciastkami udekorować wierzch tortu.
  • Tort przechowywać pod przykryciem w lodówce.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Tort oreo
Ilość w porcji
Kalorie
427
% Daily Value*
Tłuszcze
 
27
g
42
%
Tłuszcze nasycone
 
14
g
70
%
Cholesterol
 
95
mg
32
%
Sód
 
192
mg
8
%
Potas
 
153
mg
4
%
Węglowodany
 
39
g
13
%
Błonnik
 
1
g
4
%
Cukier
 
25
g
28
%
Białko
 
7
g
14
%
Witamina A
 
670
IU
13
%
Witamina C
 
5
mg
6
%
Wapń
 
92
mg
9
%
Żelazo
 
3
mg
17
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
tort oreo
tort oreo
« Chleb niedźwiedzi
Koktajl wegański »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anka napisał

    01 października, 2022 at 8:16 pm

    Czy mozna czyms zastapic alkohol zeby tort nadal byl dobry? Chcialam upiec corce na urodziny.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 października, 2022 at 12:10 pm

      Tak oczywiście. Alkohol można zastapic wodą z dodatkiem soku z cytryny lub pomarańczy lub herbatą bez dodatku cukru.

      Odpowiedz
  2. Ewa napisał

    22 stycznia, 2022 at 10:21 am

    Witam. Pierwszy raz będę robiła tort proszę mi powiedzieć jak drugi tort może bu przechowywany? Mam gości w sobotę i niedzielę a chciałam zrobić go w piątek. Czy do niedzieli wytrzyma?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 stycznia, 2022 at 11:27 am

      Tak, oczywiście wytrzyma od piątku nawet do czwartku, choć to raczej niemożliwe, bo znika błyskawicznie ;), ale jeśli chodzi o długość przechowywanie to bezpiecznie można go przechowywać około 6 dni. Najlepiej na paterze pod przykryciem w lodówce lub temperaturze podobnej do lodówkowej, a pod przykryciem dlatego, żeby nie obsychał krem, aby tort wyglądał ciągle apetycznie.

      Odpowiedz
  3. Viola napisał

    24 września, 2021 at 2:55 pm

    Postanowilam zrobić ten tort i krem jest wyśmienity. Gorzej z biszkoptem. Zdziwiła mnie ilość mąki i brak proszku do pieczenia. I nie zawiodłam się - mój biszkopt trudno byłoby przekroić na dwie części a co dopiero na trzy...jego wysokość jest taka sama jak przed pieczeniem.za cienki nawę na jedna warstwę. Na pewno bez proszku i tylko 60 gram mąki? Może powinno być 600?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 września, 2021 at 6:31 pm

      5 stars
      Oj, to coś poszło nie tak, przykro mi, bo to bardzo smaczny tort (dziś również go piekłam). Pytanie pierwsze, czy biszkopt piekła Pani w formie o średnicy 18 cm, to jest maleństwo wielkości małego talerzyka deserowego! Dlatego też proporcje składników na biszkopt są pozornie małe, ale wystarczające na tę wielkość formy. Na 3 jajka jest to 60 g mąki pszennej i bez proszku do pieczenia. Biszkopt utrzymują białka, dlatego też trzeba staranne ubić je z cukrem tak, jak na bezę, dodać żółtka, a następnie delikatnie połączyć z mąką i kakao. Zawsze wyrasta na tyle, że można przeciąć go na 2 grube lub trzy cieńsze blaty - tak jak na zdjęciu. Jeśli wlała Pani ciasto do formy o standardowej wielkości 22/23 cm to ciasta było malutko:(. Proszę poczytać o tym, co mogło pójść nie tak, że biszkopt nie wyrósł we wpisie na biszkopt idealny, tam odpowiadam na większość nurtujących pytań i problemów z biszkoptem.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  4. Agaka napisał

    05 września, 2021 at 2:08 pm

    Witam,
    Czy jajka należy wyciągnąć z lodówki wcześniej?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 września, 2021 at 2:32 pm

      Tak, lepiej wyciągnąć wcześniej, aby się ogrzały. Możne również włożyć je do ciepłej wody na chwilę, to jest szybszy sposób na ich ocieplenie.

      Odpowiedz
  5. NM napisał

    21 lipca, 2021 at 9:39 am

    Przy tortownicy 24 cm widzialam w komentarzach jaką proporcję zwiększoną produktów dać, a jak ma się to do masy ? Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 lipca, 2021 at 12:21 pm

      W karcie przepisu jest teraz zainstalowany przelicznik foremek, proszę wejść w ten przelicznik i wybrać odpowiedni rozmiar foremki oraz wpisać składnik z przepisu podstawowego, a wszystko przeliczy się na odpowiedni rozmiar formy. https://sprawdzonakuchnia.pl/przelicznik-foremek/

      Odpowiedz
  6. Gosia napisał

    08 czerwca, 2021 at 3:41 pm

    Tort wyszedł przepyszny. Wszyscy byli zachwyceni smakiem, robiłam wg przepisu i jest naprawdę łatwy w wykonaniu

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 czerwca, 2021 at 9:35 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę, że tak smakował, u nas również zawsze jest lubiany. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  7. Ania napisał

    17 kwietnia, 2021 at 4:58 pm

    Dzień dobry,
    Mam tortownicę o średnicy 24 cm. Proszę o podpowiedz w jakich proporcjach skorzystać.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 kwietnia, 2021 at 5:44 pm

      Dzień dobry, proszę użyć 5 jaj XL, 160g cukru, 106g mąki pszennej i 30g kakao, te proporcje powinny idealnie wypełnić forme o średnicy 24 cm. Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  8. Ryszard napisał

    04 listopada, 2020 at 6:10 pm

    Dlaczego biszkopt należy upuścić z wysokości 60 centymetrów?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 listopada, 2020 at 6:33 pm

      Rzucanie biszkoptu z wysokości około 60 cm ma na celu ustabilizowanie biszkoptu i wyrównanie jego powierzchni. Biszkopt lubi często po upieczeniu zapaść się po środku, rzucanie zapobiega temu, oczywiście aby biszkopt był wysoki i płaski muszą być zachowane pewne procedury niezbędne przy pieczeniu biszkoptu. Polecam zajrzeć do przepisu na biszkopt idealny tam opisałam proces bardziej szczegółowo. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  9. Ania napisał

    15 grudnia, 2019 at 9:52 am

    Niestety biszkopt mi nie urósł 🙁 ma pani pomysł gdzie może być tego przyczyna 🤔

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 grudnia, 2019 at 3:33 pm

      Przykro mi 🙁 To trudne pytanie, bo nie wiem, jak wyglądał proces... Do najczęstszych przyczyn należą, słabo ubite białka! Białka unoszą cały biszkopt, więc to bardzo ważny etap i trzeba przyłożyć się do tego. Często bywa również tak, że kiedy nawet białka są ubite dobrze, to przy kolejnym etapie mieszania ich z mąką popełniany jest błąd. Najczęstszy błąd to zbyt intensywne mieszanie białek ze składnikami suchymi. Może się jeszcze zdarzyć, że piekarnik piecze nie tak, jak należy i wskazana temperatura jest zbyt niska, ale to rzadszy przypadek. Najczęściej, winowajcą są za słabo ubite białka z cukrem lub później "zmasakrowane" przy połączeniu z mąką. Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie taki, jak należy. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
    • Ja taka napisał

      22 grudnia, 2019 at 4:17 pm

      Do biszkoptu nie powinno się dawać cukru pudru. Tu jest przyczyna. Zastap go zwykłym cukrem

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        22 grudnia, 2019 at 4:42 pm

        Hmm, osobiście nie zgodzę się z tym, to z pewnością nie jest przyczyna. Cukier zwykły, można dodać do biszkoptu, kiedy przygotowujemy go metodą "na ciepło" tylko że wtedy całe jajka ubijamy na parze z cukrem właśnie po to, aby cukier się rozpuścił. Cukier puder dodajemy do metody "na zimno" czyli tak, jak jest w przepisie, tutaj jajka rozdzielamy i ubijamy białka z cukrem pudrem. Zwykły cukier przy tej metodzie nie rozpuści się całkowicie, co później daje "kropkowany" biszkopt z widocznym cukrem. Oczywiście można spróbować przygotować ten przepis z cukrem zwykłym, osobiście zalecam robić tak, jak jest w instrukcji 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

        Odpowiedz
    • Ela napisał

      24 maja, 2020 at 3:06 pm

      Tak ,brak proszku do pieczenia

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        24 maja, 2020 at 3:42 pm

        To jeszcze raz podkreślę, ten przepis nie wymagają dodania proszku do pieczenia. Biszkopt rośnie dzięki dobrze ubitym białkom! Jeśli nie jesteśmy w stanie ubić na sztywno białek (z różnych powodów, nie mamy miksera lub siły aby zrobić to ręcznie), tak jak do bezy, to oczywiście lepiej dodać proszek do pieczenia. Pozdrawiam serdecznie 🙂

        Odpowiedz
  10. Aleksandra napisał

    04 grudnia, 2019 at 3:37 pm

    Czy trzeba nasączyć ponczem biszkopt, czy można to ominąć?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 grudnia, 2019 at 4:46 pm

      Oczywiście można pominąć poncz, można również zastąpić go np. herbatą z odrobiną cytryny.

      Odpowiedz
  11. Maaagdzior napisał

    25 kwietnia, 2019 at 3:04 pm

    Witam na ile porcji ustawic skladniki zeby zrobic tort w tortownicy o srednicy 27 cm?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 kwietnia, 2019 at 3:46 pm

      Na tak dużą tortownicę o średnicy 27 cm proszę przesunąć suwak na 20 porcji, czyli porcja zostanie zwiększona 2 razy. Proszę również wydłużyć czas pieczenia do około 35 minut może 40, po upływie 35 minut proszę sprawdzić przy pomocy patyczka, czy biszkopt jest już upieczony 🙂

      Odpowiedz
  12. Olala napisał

    28 sierpnia, 2018 at 10:08 pm

    Dzień dobry, biszkopt wyszedł idealny, jednak krem kompletnie mi się zwazyl nie wiem dlaczego...śmietana była zimna (30%). Może mi Pani napisać co mogło być tego przyczyna?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 sierpnia, 2018 at 11:19 pm

      To trudne pytanie, to raczej rzadko się zdarza, żeby taki krem się zwarzył, nie wiem, na jakim etapie się to stało, śmietana mogła być "przebita", czyli zbyt długo ubijana i zaczęła ze stanu ubitej śmietany przechodzić w masło. Wtedy zmienia się troszkę kolor śmietany na lekko kremowo-żółty, taka śmietana jest już nie do odratowania, można zrobić z niej tylko masło, a jeśli została połączona z mascarpone to oczywiście cały krem już się rozwarstwia. W przypadku tego kremu to jedyny pomysł, jaki przychodzi mi do głowy. No chyba, że śmietana była zepsuta i zupełnie się nie chciała ubić ... ale w takim przypadku trzeba wylać zepsutą śmietnę i ubić nową.

      Odpowiedz
  13. Izabela 303 napisał

    22 lipca, 2018 at 7:35 am

    Ciasteczko pyszne. Na niedzielę,na okazję i bez okazji. Dxoekuje za przepis. Pozdrawiam gorąco?.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lipca, 2018 at 7:49 am

      Bardzo dziękuję 🙂 Wspaniale, że tort wam smakuje, pozdrawiam serdecznie ?

      Odpowiedz
  14. Monika napisał

    10 lipca, 2018 at 10:04 pm

    Kiedy nasączamy biszkopt? Kiedy jest już osadzony na torcie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 lipca, 2018 at 10:12 pm

      Tak jak napisane jest w opisie, po przecięciu biszkoptu na trzy blaty, układamy pierwszy blat i nasączamy, następnie nakładamy krem, przykrywany kolejnym blatem i znów nasączamy biszkopt itd. 🙂

      Odpowiedz
  15. Aga napisał

    11 marca, 2018 at 9:40 pm

    Czy składniki są podane w gramach?? Cz tam ma być 60 gram maki??

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 marca, 2018 at 9:54 pm

      Tak, składniki są podane w gramach (g) i tak, jak jest podane w przepisie mąki ma być 60 gram. Jest to mały torcik 18 cm średnicy jeśli miałby być większy, to trzeba powiększyć ilość składników 🙂

      Odpowiedz
      • Aga napisał

        11 marca, 2018 at 10:03 pm

        Dziękuje ?

        Odpowiedz
  16. Aldona napisał

    20 listopada, 2017 at 9:55 pm

    Cistotne znakomite. Biszkopt idealny. Bardzo smakuje dzieciom.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 listopada, 2017 at 1:01 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 Dzieci i nie tylko one uwielbiają oreo 🙂

      Odpowiedz
  17. Julia napisał

    11 maja, 2017 at 3:22 pm

    Jak pani myśli, mając tortownicę o średnicy 21 cm będzie widoczna różnica gdybym dała takie proporcje jak w przepisie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 maja, 2017 at 9:22 pm

      Biszkopt będzie odrobinę niższy ewentualnie można przeciąć go na dwa blaty, a nie na trzy 🙂

      Odpowiedz
  18. Jakub napisał

    09 kwietnia, 2017 at 12:09 pm

    5 stars
    Coś nie działa ten przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 kwietnia, 2017 at 4:57 pm

      Nie rozumiem co nie działa? Strona się nie otwiera czy przepis się nie udał?

      Odpowiedz
  19. mati napisał

    26 marca, 2017 at 7:20 pm

    przepis dotyczy tortownicy o jakiej średnicy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 marca, 2017 at 8:43 pm

      Tak jak napisałam 18 cm, jeśli miałby być większy należy podwoić wszystkie porcje. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  20. lambrella napisał

    19 października, 2016 at 11:13 am

    dzień dobry, wygląda wspaniale, ale czy nie trzeba dodawać sody lub proszku do pieczenia nic a nic ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 października, 2016 at 11:18 am

      Witam, proszku do pieczenia nie dodajemy, sody również nie. Przepis na biszkopt jest bez ich dodatku. W tym przepisie dobrze ubita piana z białek utrzymuje i daje siłę do rośnięcia, proszę się nie obawiać biszkopt pięknie rośnie 🙂

      Odpowiedz
  21. Magdalena napisał

    30 sierpnia, 2016 at 5:44 pm

    mam pytanie odnośnie przygotowania kremu - czy dodać do śmietany i serka same pokruszone ciasteczka, czy również to mleczne nadzienie z ciastek? 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 sierpnia, 2016 at 6:39 pm

      To już kwestia wrażliwości na słodkości 🙂 Można rozdrobnić całe ciasteczka łącznie z nadzieniem lub pozbyć się słodkiego kremu, a pokruszyć tylko ciemną część. W każdej wersji tort będzie smaczny 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
      • Magdalena napisał

        31 sierpnia, 2016 at 5:29 pm

        jeszcze jedno pytanie - czym oprócz amaretto/malibu mogę nasączyć biszkopt? mieszkam w małej miejscowości i nigdzie nie mogę ich kupić :/

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          31 sierpnia, 2016 at 6:12 pm

          Może to być dodatek dowolnego alkoholu takiego powyżej 30% lub można pominąć alkohol i zrobić wersję bezalkoholową. Można użyć czarnej herbaty, wody z cytryną lub pomarańczą 🙂

          Odpowiedz
  22. Agnieszka napisał

    08 lipca, 2016 at 4:31 pm

    5 stars
    Mam tylko jajka w rozmiarze M, pewnie beda za małe.. W przepisie sugeruje Pani aby dodać 3 duże jajka. Czy moge zatem uzyc 4 jajek M? Pozdrawiam i będę wdzięczna za szybką odpowiedź 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 lipca, 2016 at 4:41 pm

      Tak, oczywiście mogą być 4 jajka średnie-M. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
      • Agnieszka napisał

        09 lipca, 2016 at 9:30 am

        5 stars
        Bardzo dziękuję 🙂 upiekłam właśnie z 4 jajek M i... wyszedł cudny! Przepis na stałe zagości w moim imprezowym menu 🙂 Co prawda troche sie zaniepokoiłam bo po 30 min pieczenia patyczek ktorym sprawdzałam czy już moge wyłączyć piekarnik i przystąpić do rzucania, nadal był mokry... W sumie piekłam 38 min, rzut o podłogę i efekt super! Z uwagi na porę roku i dostępność malin i borówek, zastąpię ciastka Oreo właśnie owocami 🙂 dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          09 lipca, 2016 at 9:39 am

          Bardzo proszę 🙂 Czas pieczenia to zawsze umowna sprawa 😉 niestety każdy piekarnik piecze inaczej, piekąc jakieś ciasto po raz pierwszy we własnym piekarniku, należy szczególnie zwrócić uwagę właśnie na czas pieczenia i sprawdzać ciasto patyczkiem, aby określić idealny stopień wypieczenia w naszym domu 😉 Tort z dodatkiem świeżych owoców (malin i borówek będzie wyborny), życzę smacznego i miłego weekendu 🙂

          Odpowiedz
  23. danurzka napisał

    28 maja, 2016 at 6:01 pm

    Dlaczego na stronie zpierwszegotłoczenia jest w składzie oregano???

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2016 at 6:15 pm

      Zupełnie nie wiem jakim cudem znalazło się tam oregano?!
      Te tabele przy przepisach na wymienionej przez Panią stronie są mylące i pokazują nieprawdziwe proporcje i składniki danego przepisu. Najlepiej korzystać z przepisu, który umieszczony jest pod zdjęciami lub wejść bezpośrednio na stronę autora. Zapraszam serdecznie i dziękuję za tę informacje zwrócę uwagę administratorowi tamtej strony. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}