Drukuj
ciasto z rabarbarem i imbirem

Ciasto z rabarbarem i imbirem

Proste i niezwykle smaczne ciasto ucierane z sezonowymi owocami!

Rodzaj Deser
Kuchnia Polish
Keyword truskawki
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 40 minutes
Razem 50 minutes
Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 140 g miękkiego masła
  • 3 średnie jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 140 g drobnego cukru

Składniki na kruszonkę

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 70-80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru

Dodatkowo

  • 180 g rabarbaru obranego
  • 7 dużych truskawek pokrojonych w kostkę

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.

  2. Do miski przesiać mąkę dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Do suchych składników dodać miękkie masło, starty imbir i jajka, całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników, trwa to bardzo krótko.

  3. Zagnieść składniki na kruszonkę.

  4. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, a na jego wierzch ułożyć obrany i pokrojony na około 1-2 cm kawałki rabarbar i truskawki na owoce rozsypać kruszonkę.

  5. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 40 minut opcja górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.

  6. Smacznego!

Notatki

Jajka, masło powinny mieć temperaturę pokojową. Masło i jajka najlepiej wyjąć z lodówki kilka godzin przed przygotowaniem ciasta. Jajka można również ogrzać w ekspresowym tempie w ciepłej wodzie.