Proste i niezwykle smaczne ciasto ucierane z sezonowymi owocami!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
140gmiękkiego masła
3średniejajka
180gmąki pszennej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
½łyżeczkisody oczyszczonej
2łyżkiświeżo startego imbiru
140gdrobnego cukru
Składniki na kruszonkę
50gzimnego masła
50gcukru trzcinowego
70-80gmąki pszennej
1łyżeczkasuszonego imbiru
Dodatkowo
180grabarbaruobranego
7dużychtruskawek pokrojonych w kostkę
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Do miski przesiać mąkę dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Do suchych składników dodać miękkie masło, starty imbir i jajka, całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników, trwa to bardzo krótko.
Zagnieść składniki na kruszonkę.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, a na jego wierzch ułożyć obrany i pokrojony na około 1-2 cm kawałki rabarbar i truskawki na owoce rozsypać kruszonkę.
Wstawić ciasto do piekarnika, piec 40 minut opcja górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
Smacznego!
Notatki
Jajka, masło powinny mieć temperaturę pokojową. Masło i jajka najlepiej wyjąć z lodówki kilka godzin przed przygotowaniem ciasta. Jajka można również ogrzać w ekspresowym tempie w ciepłej wodzie.