• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Ciasto z rabarbarem i imbirem

Ciasto z rabarbarem i imbirem

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 24 kwi, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Bardzo cieszę się, że jest już wiosna! Wreszcie można korzystać z jej dobrodziejstw! W ogródku pojawił się nowalijki i rabarbar, a w sklepach są już całkiem smaczne truskawki. Po długiej zimie mogę cieszyć się smakiem ciast z ich dodatkiem. Na dzisiejszy deser przygotowałam bardzo proste ucierane ciasto z rabarbarem i imbirem no i oczywiście z truskawkami. Ciasto spodoba się zapewne wszystkim, którzy cenią sobie szybkie i łatwe przepisy na domowe wypieki. Ciasto ucierane bywa kapryśne! Jest na to sposób, jeśli składniki użyte do przygotowania ciasta będą miały temperaturę pokojową, to zapewniam Was, że ciasto będzie wspaniałe!

puszysty kawałek ciasta z rabarbarem na drewnianej desce w tle całe ciasto
Ciasto z rabarbarem i imbirem
Przejdź do:
  • 🥘 SKŁADNIKI
  • 🔪 INSTRUKCJE
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

Smak ciasta jest obłędny mocno imbirowy z kwaśną nutą rabarbaru i cudownym aromatem truskawek oraz dużą ilością chrupiącej i aromatycznej kruszonki. Zabierajcie się do przygotowania, a ja zasiadam z filiżanką herbaty do rozkoszowania się smacznym ciastem 🙂

🥘 SKŁADNIKI

Składniki na ciasto

  • 140 g miękkiego masła
  • 3 średnie jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 140 g drobnego cukru

Składniki na kruszonkę

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 70-80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru

Dodatkowo

  • 180 g rabarbaru (obranego)
  • 7 dużych truskawek pokrojonych w kostkę

🔪 INSTRUKCJE

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Do miski przesiać mąkę dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Do suchych składników dodać miękkie masło, starty imbir i jajka, całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników, trwa to bardzo krótko.
  • Zagnieść składniki na kruszonkę.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, a na jego wierzch ułożyć obrany i pokrojony na około 1-2 cm kawałki rabarbar i truskawki na owoce rozsypać kruszonkę.
  • Wstawić ciasto do piekarnika, piec 40 minut opcja górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.

📖 Przepis

ciasto z rabarbarem i imbirem
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciasto z rabarbarem i imbirem

Proste i niezwykle smaczne ciasto ucierane z sezonowymi owocami!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 140 g miękkiego masła
  • 3 średnie jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 140 g drobnego cukru

Składniki na kruszonkę

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 70-80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru

Dodatkowo

  • 180 g rabarbaru (obranego)
  • 7 dużych truskawek pokrojonych w kostkę
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Do miski przesiać mąkę dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Do suchych składników dodać miękkie masło, starty imbir i jajka, całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników, trwa to bardzo krótko.
  • Zagnieść składniki na kruszonkę.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, a na jego wierzch ułożyć obrany i pokrojony na około 1-2 cm kawałki rabarbar i truskawki na owoce rozsypać kruszonkę.
  • Wstawić ciasto do piekarnika, piec 40 minut opcja górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jajka, masło powinny mieć temperaturę pokojową. Masło i jajka najlepiej wyjąć z lodówki kilka godzin przed przygotowaniem ciasta. Jajka można również ogrzać w ekspresowym tempie w ciepłej wodzie.
Ciasto posypane cukrem pudrem udekorowane truskawkami w tle rabarbar z listkami
Ciasto z rabarbarem i imbirem
« Koktajl truskawkowy
Gofry z jabłkiem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Pierunskiemaszkety napisał

    24 kwietnia, 2016 at 11:41 am

    Kocham ciasta z owocami i wprost skaczę z radości, że zaczyna się na nie sezon, Twoje ciasto z rabarbarem wygląda wspaniale, przepis zapisany 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 kwietnia, 2016 at 5:57 pm

      Ja również z niecierpliwością oczekuję na świeże owoce 🙂 Jak tylko z ziemi wyłoniły się listeczki rabarbaru to zaraz pomyślałam o cieście z jego udziałem 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}