Drukuj
mini pulpeciki

Mini pulpeciki

Lekkie i bardzo smaczne pulpeciki podane na sałacie ze szparagami, krewetkami i sosem musztardowo-miodowym.

Rodzaj Obiad
Kuchnia Fusion
Keyword kasza gryczana, krewetki
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 15 minutes
Razem 20 minutes
Porcje 40 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Kalorie 26 kcal
Autor Anna

Składniki

  • 400 g ugotowanej kaszy gryczanej lub jęczmiennej może być również ryż
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 szklanki bułki tartej + do panierowania
  • 1/2 cytryny skórka z niej otarta
  • 1 garść mięty świeżej

Składniki na sos

  • 4 łyżeczki musztardy francuska
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 łyżki siekanego kopru

Dodatkowo

  • 1 główka sałaty
  • 1 pęczek szparagów
  • 120 g krewetek w wersji wegańskiej pomijamy

Instrukcja

Przygotowanie pulpecików

  1. Do dużej miski włożyć ugotowaną kaszę i miętę przy pomocy ręcznego blendera zmiksować, masa zrobi się lekko klejąca, nie trzeba robić tego zbyt dokładnie.

  2. Na patelni rozgrzać oliwę podsmażyć na niej cebulę pod koniec dodać orzeszki piniowe, smażyć do chwili, kiedy nabiorą rumianego koloru, zdjąć z ognia i dodać do zblendowanej kaszy. Do masy dodać pozostałe składniki doprawić do smaku jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać trochę więcej tartej bułki.

  3. Na talerz wsypać tartą bułkę.

  4. Z masy odmierzać równe porcje, formować małe kuleczki, które należy obtoczyć w tartej bułce.

  5. Na patelni rozgrzać olej, pulpeciki smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

Propozycja podania

  1. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru, kiedy woda zacznie wrzeć dodać szparagi, gotować je przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić i natychmiast włożyć do lodowatej wody. Odcedzić. 

  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, usmażyć krewetki, doprawić solą i pieprzem.

  3. Wymieszać składniki na sos.

  4. Umytą i osuszoną sałatę rozdrobnić, włożyć do miski, dodać szparagi, krewetki, polać sosem, a na wierzch położyć kilka pulpecików.

  5. Smacznego!

Wartości odżywcze
Mini pulpeciki
Na 1 porcję przypada (100 g)
Kalorie 26 Kalorie z tłuszczów 9
% zalecanego dziennego spożycia*
Fat 1g2%
Cholesterol 6mg2%
Sód 28mg1%
Potas 40mg1%
Carbohydrates 2g1%
Białko 1g2%
Witamina A 720IU14%
Witamina C 1.4mg2%
Wapń 9mg1%
Żelazo 0.3mg2%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.