• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Burgery i kotlety » Mini pulpeciki

Mini pulpeciki

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 22 cze, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Mini pulpeciki podane na kolorowej sałacie z zielonymi szparagami, sosem musztardowo-miodowym, to wersji wegańskiej, a w wersji dla każdego proponuję dodać krewetki. To jest moja propozycja na szybki i lekki lunch. Niskokaloryczny i smaczny posiłek jest propozycją nie tylko dla dbających o linię. To również super obiad dla ceniących sobie łatwość i szybkość przygotowania! Muszę przyznać, że pulpeciki bardzo smakują dzieciom, a ketchupem potrafią zjeść naprawdę sporą ilość 😉  Mini pulpeciki przygotowałam z kaszy gryczanej i jęczmiennej, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. W ten sposób przygotowanie ich sprowadza się do wymieszania i doprawienia masy, a następnie usmażenia. Oczywiście pulpeciki można też upiec w piekarniku, wystarczy im 20 minut w 180 st C.  Ten sposób przygotowania będzie wersją super fit!

Mini pulpeciki można podać z sałatą, szparagami, krewetkami lub z sosem pomidorowym i puree z kalafiora, ale dodatki najlepiej wybierzcie sami. Poniżej wklejam tabelkę dla tych, którzy liczą kalorie. Tabela przedstawia wyliczenia na całe danie, czyli pulpeciki ze szparagami, krewetkami i sałatą, smacznego!

mini pulpeciki
Print Pin
5 z 2 głosów

Mini pulpeciki

Lekkie i bardzo smaczne pulpeciki podane na sałacie ze szparagami, krewetkami i sosem musztardowo-miodowym.
Autor Anna
Kuchnia Fusion
Rodzaj Obiad
Porcji 40
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 20 minutes
Kalorie 26kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g ugotowanej kaszy gryczanej lub jęczmiennej (może być również ryż)
  • ½ dużej cebuli
  • 1 łyżka świeżego imbiru (startego na tarce o drobnych oczkach)
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz (do smaku)
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ⅓ szklanki bułki tartej (+ do panierowania)
  • ½ cytryny skórka z niej otarta
  • 1 garść mięty (świeżej)

Składniki na sos

  • 4 łyżeczki musztardy (francuska)
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 łyżki siekanego kopru

Dodatkowo

  • 1 główka sałaty
  • 1 pęczek szparagów
  • 120 g krewetek (w wersji wegańskiej pomijamy)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie pulpecików

  • Do dużej miski włożyć ugotowaną kaszę i miętę przy pomocy ręcznego blendera zmiksować, masa zrobi się lekko klejąca, nie trzeba robić tego zbyt dokładnie.
  • Na patelni rozgrzać oliwę podsmażyć na niej cebulę pod koniec dodać orzeszki piniowe, smażyć do chwili, kiedy nabiorą rumianego koloru, zdjąć z ognia i dodać do zblendowanej kaszy. Do masy dodać pozostałe składniki doprawić do smaku jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać trochę więcej tartej bułki.
  • Na talerz wsypać tartą bułkę.
  • Z masy odmierzać równe porcje, formować małe kuleczki, które należy obtoczyć w tartej bułce.
  • Na patelni rozgrzać olej, pulpeciki smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

Propozycja podania

  • Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru, kiedy woda zacznie wrzeć dodać szparagi, gotować je przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić i natychmiast włożyć do lodowatej wody. Odcedzić. 
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, usmażyć krewetki, doprawić solą i pieprzem.
  • Wymieszać składniki na sos.
  • Umytą i osuszoną sałatę rozdrobnić, włożyć do miski, dodać szparagi, krewetki, polać sosem, a na wierzch położyć kilka pulpecików.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Mini pulpeciki
Wielkość porcji
 
100 g
Ilość w porcji
Kalorie
26
% Daily Value*
Tłuszcze
 
1
g
2
%
Cholesterol
 
6
mg
2
%
Sód
 
28
mg
1
%
Potas
 
40
mg
1
%
Węglowodany
 
2
g
1
%
Białko
 
1
g
2
%
Witamina A
 
720
IU
14
%
Witamina C
 
1.4
mg
2
%
Wapń
 
9
mg
1
%
Żelazo
 
0.3
mg
2
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
mini pulpeciki
mini pulpeciki
« Biszkopt z pianką i owocami
Ciasto drożdżowe z truskawkami »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}