Drukuj
warzywa z grilla

Warzywa z grilla

Warzywa z grilla, pysze soczyste marchewki i młode buraczki, rewelacja!

Rodzaj Dodatki
Kuchnia Polish
Keyword buraki, marchewka
Przygotowanie 8 minutes
Gotowanie 25 minutes
Razem 33 minutes
Porcje 4 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 2 pęczki młodej marchewki
  • 2 pęczki młodych buraczków (buraczkami wielkości dużych śliwek)
  • 4 gałązki świeżego tymianku może być rozmaryn lub świeży majeranek
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego opcjonalnie
  • 2 łyżki masła lub olej kokosowy

Instrukcja

  1. Marchewki i buraki wyszorować, odciąć liście pozostawiając kilkanaście centymetrów łodyg.

  2. Warzywa włożyć od miski dodać masło/olej, sól, pieprz, cukier(opcjonalnie) oraz rozdrobniony tymianek, całość dokładnie wymieszać.

  3. Przyprawione warzywa ułożyć na folii aluminiowej, zawinąć tworząc szczelny pakiecik, położyć na rozgrzane ruszta grilla, grillować przez 25 minut, po tym czasie warzywa powinny być gotowe, na zewnątrz pojawi się ciemna karmelowa skórka, a w środek pozostanie jędrny.

  4. Warzywa można ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wierzch przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C, piec przez około 20 minut następnie odkryć i dopiec przez 5 minut, aby warzywa lekko się przypiekły.

  5. Smacznego!

Notatki

Warzywa można również grillować na tackach z grubej folii aluminiowej.
Czas grillowania jest orientacyjny i zależy od tego, jaką temperaturę uzyska Wasz grill, dlatego też sprawdzajcie, jak przebiega pieczenia u jednych będzie to szybciej, a u innych potrwa troszkę dłużej ;)