Warzywa z grilla, pysze soczyste marchewki i młode buraczki, rewelacja!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 8 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 33 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
2pęczkimłodej marchewki
2pęczkimłodych buraczków(buraczkami wielkości dużych śliwek)
4gałązkiświeżego tymianku może być rozmaryn lub świeży majeranek
2szczyptysoli
2szczyptypieprzu
1łyżeczkacukru trzcinowegoopcjonalnie
2łyżkimasłalub olej kokosowy
Instrukcje
Marchewki i buraki wyszorować, odciąć liście pozostawiając kilkanaście centymetrów łodyg.
Warzywa włożyć od miski dodać masło/olej, sól, pieprz, cukier(opcjonalnie) oraz rozdrobniony tymianek, całość dokładnie wymieszać.
Przyprawione warzywa ułożyć na folii aluminiowej, zawinąć tworząc szczelny pakiecik, położyć na rozgrzane ruszta grilla, grillować przez 25 minut, po tym czasie warzywa powinny być gotowe, na zewnątrz pojawi się ciemna karmelowa skórka, a w środek pozostanie jędrny.
Warzywa można ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wierzch przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C, piec przez około 20 minut następnie odkryć i dopiec przez 5 minut, aby warzywa lekko się przypiekły.
Smacznego!
Notatki
Warzywa można również grillować na tackach z grubej folii aluminiowej. Czas grillowania jest orientacyjny i zależy od tego, jaką temperaturę uzyska Wasz grill, dlatego też sprawdzajcie, jak przebiega pieczenia u jednych będzie to szybciej, a u innych potrwa troszkę dłużej ;)