• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przekąski » Warzywa z grilla

Warzywa z grilla

Aktualizacja: 31 gru, 2018 · Opublikowany: 31 maj, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Piękna pogoda sprzyja gotowaniu na świeżym powietrzu, a grillowanie to podobno nasz narodowy sport 😉 Każdy ma jakieś popisowe danie na grilla jedni karkówkę inni rybkę, a jeszcze inni zieleninę! Dziś właśnie o wegetariańskich smakołykach będzie takich jak na przykład młode warzywa. Szczególnie smaczne są marchewki i buraczki, których wiosną jest pod dostatkiem! Młodą marchewkę zazwyczaj wykorzystujemy do surówek, a buraczki do chłodników czy wiosennych zup, a warto spróbować ich w formie grillowanej. Można przygotować je klasycznie na grillu węglowym lub w piekarniku. Warzywa z piekarnika już kiedyś proponowałam Wam i zapraszam po przepis warzywa z piekarnika. One zawsze ciszą się wielkim powodzeniem i to nawet u najmłodszych smakoszy.

Wracając do dzisiejszego grilla. Warzywa grillujemy w całości, nie obieramy ich ze skórki, dzięki temu zachowają wszystkie wartości odżywcze, których mają niemało! Burak to składnica pierwiastków mineralnych i kwasu foliowego obniżają poziom złego cholesterolu i wspomagają układ krwionośny. Marchew to bomba beta-karotenu i pektyn, które przeciwdziałają miażdżycy i tak jak burak obniżają cholesterol. Tak więc warzywa to samo zdrowie i to bardzo smaczne! Jestem przekonana, że będziecie zachwyceni tym prostym dodatkiem do wyśmienitych grillowanych dań. Warzywa fantastycznie smakują z różnego rodzaju dipami, oliwami smakowymi i sosami, polecam gorąco!

warzywa z grilla
Print Pin
5 z 2 głosów

Warzywa z grilla

Warzywa z grilla, pysze soczyste marchewki i młode buraczki, rewelacja!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 4
Przygotowanie 8 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 33 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 pęczki młodej marchewki
  • 2 pęczki młodych buraczków ((buraczkami wielkości dużych śliwek))
  • 4 gałązki świeżego tymianku może być rozmaryn lub świeży majeranek
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła (lub olej kokosowy)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Marchewki i buraki wyszorować, odciąć liście pozostawiając kilkanaście centymetrów łodyg.
  • Warzywa włożyć od miski dodać masło/olej, sól, pieprz, cukier(opcjonalnie) oraz rozdrobniony tymianek, całość dokładnie wymieszać.
  • Przyprawione warzywa ułożyć na folii aluminiowej, zawinąć tworząc szczelny pakiecik, położyć na rozgrzane ruszta grilla, grillować przez 25 minut, po tym czasie warzywa powinny być gotowe, na zewnątrz pojawi się ciemna karmelowa skórka, a w środek pozostanie jędrny.
  • Warzywa można ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wierzch przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C, piec przez około 20 minut następnie odkryć i dopiec przez 5 minut, aby warzywa lekko się przypiekły.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Warzywa można również grillować na tackach z grubej folii aluminiowej.
Czas grillowania jest orientacyjny i zależy od tego, jaką temperaturę uzyska Wasz grill, dlatego też sprawdzajcie, jak przebiega pieczenia u jednych będzie to szybciej, a u innych potrwa troszkę dłużej 😉
warzywa z grilla
warzywa z grilla
warzywa z grilla
« Naleśniki na wodzie gazowanej
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    16 czerwca, 2016 at 8:28 am

    Uwielbiam grilowane warzywa! Bardzo często grilujemy marchewkę, kabaczki, paprykę, bakłażany i inne. Ale o buraczkach nie pomyślałam. Dzięki za inspirację 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 czerwca, 2016 at 9:16 am

      Bardzo proszę 🙂 do grillowanych buraczków można dorzucić odrobinę sera koziego i skropić octem balsamicznym, pyszności! Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}