Drukuj
ucierane ciasto z serem i malinami

Ucierane ciasto z serem i malinami

Proste ciasto ucierane z warstwą serową, malinami i pyszną chrupiącą kruszonką.

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword mailny, twaróg
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 50 minutes
Razem 1 hour 15 minutes
Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto ucierane

  • 190 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 130 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 90 g śmietany 18 % może też być 12%
  • 120 g masła

Składniki na masę serową

  • 380 g twarogu
  • 40 g masła
  • 2 żółtka
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę

  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo

  • 1 1/2 szklanki malin
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • 1/2 szklanki agrestu opcjonalnie

Instrukcja

  1. Piekarni rozgrzać do temperatury 170 st C.

  2. W miseczce zagnieść składniki na kruszonkę, umieścić ją w lodówce na czas przygotowania ciasta.

Przygotowanie ucieranego ciasta

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej! Do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i sodę, odstawić.

  2. Do miski miksera włożyć miękkie masło i cukier, całość ubić na bardzo puszystą, jasną masę, potrwa to kilka minut. Kiedy masa jest już odpowiednio ubita zaczynamy dodawać po jednym jajku, ciągle miksując po każdym dodanym. Na koniec dodajemy składniki suche na przemian ze śmietaną (w dwóch turach) miksujemy delikatnie tylko do połączenia się składników.

  3. Formę o średnicy 30 cm wysmarować masłem i obsypać mąką, przelać ciasto i wyrównać wierzch. Odstawić na chwilę. 

Przygotowanie masy serowej

  1. Twaróg zmielić tak jak na sernik najlepiej trzykrotnie, dodać żółtka, masło chwilę zmiksować, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować do połączenia się masy.

  2. Masę serową wyłożyć na wierzch ciasta. Ser wykładamy łyżką porcja obok porcji na koniec lekko rozprowadzamy ser po całej powierzchni ciasta. Na ser układamy maliny, a na maliny rozsypujemy kruszonkę.

  3. Ciasto pieczemy przez około 50 minut.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

  4. Smacznego!

Notatki

Zamiast malin można dać truskawki, borówki, jagody lub brzoskwinie.