• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Ucierane ciasto z serem i malinami

Ucierane ciasto z serem i malinami

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 16 sie, 2017 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Ucierane ciasto z serem i malinami? Tak, tak jest to przepis dwa w jednym, czyli połączenie sernika z ciastem ucieranym i dodatkowo pyszną chrupiącą kruszonką taką, jak na ciastach drożdżowych. Przygotowując dzisiejsze ciasto, koniecznie musicie pamiętać o temperaturze składników potrzebnych do jego przygotowania. Dlatego mając w planach upieczenie ciasta ucieranego z serem i malinami pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu wszystkich składników z lodówki odpowiednio wcześniej, aby mogły ogrzać się do temperatury pokojowej. Jest to bardzo ważne! Jeśli zaczniecie łączyć na przykład zimny ser i utarte masło w temperaturze pokojowej to masa zwarzy się i ciasto nie wyjdzie tak. jak powinno.

Ciasto smakuje wspaniale, kremowy dość ciężki spód połączony z cienką warstwą pysznego serka, w który zatopione są soczyste maliny i do tego przykryte chrupiącą kruszonką, obłęd! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać, jak Wam posmakował serniko-ucieraniec 🙂

ucierane ciasto z serem i malinami
Print Pin
5 z 3 głosów

Ucierane ciasto z serem i malinami

Proste ciasto ucierane z warstwą serową, malinami i pyszną chrupiącą kruszonką.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto ucierane

  • 190 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 130 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 90 g śmietany 18 % (może też być 12%)
  • 120 g masła

Składniki na masę serową

  • 380 g twarogu
  • 40 g masła
  • 2 żółtka
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę

  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo

  • 1 ½ szklanki malin
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • ½ szklanki agrestu (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarni rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • W miseczce zagnieść składniki na kruszonkę, umieścić ją w lodówce na czas przygotowania ciasta.

Przygotowanie ucieranego ciasta

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej! Do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i sodę, odstawić.
  • Do miski miksera włożyć miękkie masło i cukier, całość ubić na bardzo puszystą, jasną masę, potrwa to kilka minut. Kiedy masa jest już odpowiednio ubita zaczynamy dodawać po jednym jajku, ciągle miksując po każdym dodanym. Na koniec dodajemy składniki suche na przemian ze śmietaną (w dwóch turach) miksujemy delikatnie tylko do połączenia się składników.
  • Formę o średnicy 30 cm wysmarować masłem i obsypać mąką, przelać ciasto i wyrównać wierzch. Odstawić na chwilę. 

Przygotowanie masy serowej

  • Twaróg zmielić tak jak na sernik najlepiej trzykrotnie, dodać żółtka, masło chwilę zmiksować, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować do połączenia się masy.
  • Masę serową wyłożyć na wierzch ciasta. Ser wykładamy łyżką porcja obok porcji na koniec lekko rozprowadzamy ser po całej powierzchni ciasta. Na ser układamy maliny, a na maliny rozsypujemy kruszonkę.
  • Ciasto pieczemy przez około 50 minut.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Zamiast malin można dać truskawki, borówki, jagody lub brzoskwinie.
ucierane ciasto z serem i malinami
ucierane ciasto z serem i malinami
« Papad indyjskie chipsy
Cold brew »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Klara napisał

    25 września, 2017 at 10:57 am

    kradnę przepis !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 września, 2017 at 9:48 pm

      Proszę się częstować 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}