Drukuj
kruche ciasto ze sliwkami i beza

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Wspaniałe kruche ciasto z dodatkiem śliwek i malin, a wszystko przykryte jest pyszną chrupiącą bezą.

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword beza, śliwki
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 1 hour
Razem 1 hour 25 minutes
Porcje 10 Tutaj możesz zmienić ilość porcji

Składniki

Składniki na kruche ciasto

  • 250 g mąki krupczatki
  • 150 g oleju kokosowego w formie stałej
  • 4 sztuki żółtka
  • 70 g cukru trzcinowego lub 55 g ksylitolu
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli

Składniki na bezę

  • 4 sztuki białek
  • 200 g drobnego cukru lub 160 g ksylitolu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki dodatkowe

  • 500 g śliwek węgierek bez pestek
  • 400 g malin
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 mały słoiczek dżemu malinowego lub śliwkowego

Instrukcja

Przygotowanie ciasta

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier umieścić w misce miksera dodać olej kokosowy i żółtka, zacząć mieszać ciasto, kiedy będzie miało już konsystencję mokrego piasku zacząć dodawać po łyżce śmietany, po krótkim wyrabianiu wyłączyć mikser, wyjąć ciasto i uformować kulkę. Ciasto przełożyć do woreczka foliowego, włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę aby stwardniało.

  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  3. Śliwki pokroić na małe kawałki, dodać mąkę ziemniaczaną i maliny delikatnie wymieszać, odstawić.

  4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, kiedy piana jest już mocno ubita można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijać na wysokich obrotach. Na koniec dodać łyżką mąki ziemniaczanej dokładnie ubić, odstawić pianę.

  5. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, startym ciastem wyłożyć całe dno formy i boki na wysokość około 2 centymetry. Formę z ciastem wstawić do piekarnika, podpiec przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, spód ciasta posmarować dżemem równomiernie rozłożyć owoce. Na wierzch położyć pianę z białek, ciasto ponownie wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut w 170 st C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 70 st C i dosuszyć kolejne 20 minut.

  6. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnia, przestudzić.

  7. Smacznego!

Notatki

Śmietanę dodajemy stopniowo, kontrolując czy ciasto nie jest zbyt wilgotne lub zbyt suche. Gdyby wyszło zbyt mokre, to dodajecie odrobinę więcej mąki.