• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 27 wrz, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Rewelacyjne kruche ciasto ze śliwkami i bezą! Smak tego ciasta zachwyca i zaprasza do sięgnięcia po kolejny kawałek, jest po prostu obłędne! Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i przy dobrej organizacji pracy szybkie w wykonaniu. Kruche ciasto można zagnieść dzień wcześniej i przechować je w lodówce, aby następnego dnia zabrać się za pieczenie.

kruche ciasto ze sliwkami i beza
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💡 Wskazówki
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

Składniki na kruche ciasto

  • 250 g mąki krupczatki
  • 150 g oleju kokosowego w formie stałej
  • 4 sztuki żółtka
  • 70 g cukru trzcinowego lub 55 g ksylitolu
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli

Składniki na bezę

  • 4 sztuki białek
  • 200 g drobnego cukru lub 160 g ksylitolu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki dodatkowe

  • 500 g śliwek węgierek bez pestek
  • 400 g malin
  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 mały słoiczek dżemu malinowego lub śliwkowego

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta

  • Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier umieścić w misce miksera dodać olej kokosowy i żółtka, zacząć mieszać ciasto, kiedy będzie miało już konsystencję mokrego piasku zacząć dodawać po łyżce śmietany, po krótkim wyrabianiu wyłączyć mikser, wyjąć ciasto i uformować kulkę. Ciasto przełożyć do woreczka foliowego, włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę aby stwardniało.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Śliwki pokroić na małe kawałki, dodać mąkę ziemniaczaną i maliny delikatnie wymieszać, odstawić.

Ubicie białek

  • Białka ubijamy tuż przed pieczeniem.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, kiedy piana jest już mocno ubita można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijać na wysokich obrotach. Na koniec dodać łyżką mąki ziemniaczanej dokładnie ubić, odstawić pianę.
  • Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, startym ciastem wyłożyć całe dno formy i boki na wysokość około 2 centymetry. Formę z ciastem wstawić do piekarnika, podpiec przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, spód ciasta posmarować dżemem równomiernie rozłożyć owoce. Na wierzch położyć pianę z białek, ciasto ponownie wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut w 170 st C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 70 st C i dosuszyć kolejne 20 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnia, przestudzić.

💡 Wskazówki

Na kruchym cieście spoczywa warstwa śliwek, a do dzisiejszej wersji dodałam też maliny. Oczywiście można ciasto przygotować tylko ze śliwkami lub zrobić inny miks owocowy. Na owcach ląduje warstwa bezowa. Pieczenie ciasta przebiega w trzech turach, na początek musimy podpiec kruchy spód, to sprawi, że soczyste owoce nie rozmiękczą go, puszczając sok podczas pieczenia. Drugi etap to pieczenie ciasta już ze wszystkimi dodatkami w temperaturze 170 st. C przez 20 minut i na koniec zostaje dosuszenie bezy, oczywiście po zmniejszeniu temperatury do 80-70 st. C. Po upieczeniu przestudźcie ciasto przed podaniem, to jest dość trudne zadanie, a przynajmniej było trudne u mnie. Moi bliscy uwielbiają bezę i kruche ciasta i nie przekonuje ich moje tłumaczenie, że ciasto będzie lepsze, kiedy ostygnie... Przestudzone ciasto jest lepsze, spód staje się bardzo kruchy, a beza chrupiąca, warto poczekać!

Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem oleju kokosowego, co nadaje mu fajnego smaczku, ale nie jest to konieczne można olej zastąpić masłem.

📖 Przepis

kruche ciasto ze sliwkami i beza
Print Pin
5 z 4 głosów

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Wspaniałe kruche ciasto z dodatkiem śliwek i malin, a wszystko przykryte jest pyszną chrupiącą bezą.
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour 25 minutes
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 250 g mąki krupczatki
  • 150 g oleju kokosowego (w formie stałej)
  • 4 sztuki żółtka
  • 70 g cukru trzcinowego (lub 55 g ksylitolu)
  • 2 łyżki śmietany (12% lub 18%)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli

Składniki na bezę

  • 4 sztuki białek
  • 200 g drobnego cukru (lub 160 g ksylitolu)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki dodatkowe

  • 500 g śliwek węgierek (bez pestek)
  • 400 g malin
  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 mały słoiczek dżemu (malinowego lub śliwkowego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier umieścić w misce miksera dodać olej kokosowy i żółtka, zacząć mieszać ciasto, kiedy będzie miało już konsystencję mokrego piasku zacząć dodawać po łyżce śmietany, po krótkim wyrabianiu wyłączyć mikser, wyjąć ciasto i uformować kulkę. Ciasto przełożyć do woreczka foliowego, włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę aby stwardniało.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Śliwki pokroić na małe kawałki, dodać mąkę ziemniaczaną i maliny delikatnie wymieszać, odstawić.

Ubicie białek

  • Białka ubijamy tuż przed pieczeniem.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, kiedy piana jest już mocno ubita można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijać na wysokich obrotach. Na koniec dodać łyżką mąki ziemniaczanej dokładnie ubić, odstawić pianę.
  • Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, startym ciastem wyłożyć całe dno formy i boki na wysokość około 2 centymetry. Formę z ciastem wstawić do piekarnika, podpiec przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, spód ciasta posmarować dżemem równomiernie rozłożyć owoce. Na wierzch położyć pianę z białek, ciasto ponownie wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut w 170 st C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 70 st C i dosuszyć kolejne 20 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnia, przestudzić.

📋 Notatki

Śmietanę dodajemy stopniowo, kontrolując czy ciasto nie jest zbyt wilgotne lub zbyt suche. Gdyby wyszło zbyt mokre, to dodajecie odrobinę więcej mąki.
kruche ciasto ze sliwkami i beza
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

« Chleb gryczano-orkiszowy
Szarlotka z bezą »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}