Wspaniałe kruche ciasto z dodatkiem śliwek i malin, a wszystko przykryte jest pyszną chrupiącą bezą.
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina
Całkowity czas 1 godzinagodzina25 minutyminuty
Porcje 10
Składniki
Składniki na kruche ciasto
250gmąki krupczatki
150goleju kokosowegow formie stałej
4sztukiżółtka
70gcukru trzcinowegolub 55 g ksylitolu
2łyżkiśmietany12% lub 18%
½łyżeczkiproszku do pieczenia
¼łyżeczkisody
1szczyptasoli
Składniki na bezę
4sztukibiałek
200gdrobnego cukrulub 160 g ksylitolu
1łyżkamąki ziemniaczanej
Składniki dodatkowe
500gśliwek węgierekbez pestek
400gmalin
1 ½łyżkimąki ziemniaczanej
1małysłoiczek dżemumalinowego lub śliwkowego
Instrukcje
Przygotowanie ciasta
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier umieścić w misce miksera dodać olej kokosowy i żółtka, zacząć mieszać ciasto, kiedy będzie miało już konsystencję mokrego piasku zacząć dodawać po łyżce śmietany, po krótkim wyrabianiu wyłączyć mikser, wyjąć ciasto i uformować kulkę. Ciasto przełożyć do woreczka foliowego, włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę aby stwardniało.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki pokroić na małe kawałki, dodać mąkę ziemniaczaną i maliny delikatnie wymieszać, odstawić.
Ubicie białek
Białka ubijamy tuż przed pieczeniem.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, kiedy piana jest już mocno ubita można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijać na wysokich obrotach. Na koniec dodać łyżką mąki ziemniaczanej dokładnie ubić, odstawić pianę.
Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, startym ciastem wyłożyć całe dno formy i boki na wysokość około 2 centymetry. Formę z ciastem wstawić do piekarnika, podpiec przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, spód ciasta posmarować dżemem równomiernie rozłożyć owoce. Na wierzch położyć pianę z białek, ciasto ponownie wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut w 170 st C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 70 st C i dosuszyć kolejne 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnia, przestudzić.
Notatki
Śmietanę dodajemy stopniowo, kontrolując czy ciasto nie jest zbyt wilgotne lub zbyt suche. Gdyby wyszło zbyt mokre, to dodajecie odrobinę więcej mąki.