Drukuj
chlebek dyniowy

Chlebek dyniowy

Wilgotny, słodki i pełen orzechów chlebek dyniowy, wspaniały z miodem i kubkiem herbaty.

Rodzaj Desery
Kuchnia American
Keyword dynia
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 1 hour
Razem 1 hour 15 minutes
Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość
Autor Anna

Składniki

  • 2 średnie jajka
  • 100 ml oleju może być słonecznikowy lub rzepakowy
  • 75 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 140 g puree z dyni
  • 210 g mąki pszennej tortowa
  • 120 g cukru trzcinowego lub białego, może być również ksylitol
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru suszonego
  • 120 g czekolady pokrojonej w małe kwadraciki najlepiej pół na pół biała i ciemna
  • 1 szklanka orzechów posiekanych mogą to być dowolne orzechy lub można też je pominąć

Instrukcja

Przygotowanie ciasta

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C. Przygotować formę o wymiarach 12x23 cm, najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia.

  2. Do jednej miski odmierzyć wszystkie składniki suche. Do drugiej składniki mokre, składniki mokre wymieszać.

  3. Następnie do składników suchych dodać składniki mokre i wymieszać rózgą lub widelcem do połączenia się. Na koniec dodać orzechy i czekoladę, zostawiając po łyżce czekolady i orzechów na wierzch chlebka, wymieszać, a następnie przelać do przygotowanej formy, wierzch udekorować czekoladą i orzechami.

  4. Formę z chlebkiem wstawić do nagrzanego piekarnika, ciasto piec z opcja górnej i dolnej grzałki przez około 50 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest już dopieczone, w razie potrzeby dopiec jeszcze przez 10 minut.

  5. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwiczki, pozostawić w nim ciasto jeszcze przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika.

  6. Smacznego!

Notatki

Jeśli chlebek podczas pieczenia zacznie się zbyt mocno przypiekać należy przykryć jego wierzch folią aluminiową.